Ćirina sestra Josipa poručuje
0

"Ćiro je u Bosnu došao kao mirotvorac"

Sarajevo-x.com
Foto: Goran Stanzl/Pixsel
Foto: Goran Stanzl/Pixsel
Meč između Portugala i BiH koji je odigran prošle subote pratila je i 77-godišnja Josipa Seka Dragun, sestra aktuelnog selektora bh. nogometne reprezentacije. Ona kaže da je za vrijeme utakmice stajala na prozoru i molila se za jednu osobu - Miroslava Ćiru Blaževića.

Bivša skijašica, rukometašica i glumica najstarija je sestra selektora naše nogometne reprezentacije. Ona za Večernji list otkriva da je Ćiro dosta vezan za porodicu, te da je pažljiv brat.

Otkako je preuzeo selektorsku poziciju u našem nacionalnom timu, Josipa se često brine za njega, jer je, kako kaže, 'pod velikim stresom'.

"On je u Bosnu otišao kao mirotvorac, zamislio je da će ondje uspjeti pomiriti ljude. Ćiro u svakom intervjuu, spomene li kojeg Hrvata, odmah doda i po jednog Srbina i Muslimana. Ali, mislim da je i sam procijenio da njegova misija tamo nije uspjela. Žao mi je, toliko je u to uložio", istakla je ona.

Dragun je potvrdila i da je tačan datum rođenja njenog brata 9. februar 1935. godine.

"To da je dvije godine mlađi izmislio je u Švicarskoj, ne znam zašto. A 10. februar također nije tačan datum njegova rođenja, nego ga je on promijenio. Jednom mi je kazao: Učinio sam to da zafrknem zvijezde!", prisjetila se Ćirina sestra.

Ona je zahvalna jer je Ćiro više puta uspio riješiti neka egzistencijalna pitanja u njihovoj porodici. "Smeta mi samo što tako malo spava, malo jede, a toliko je aktivan. Molim Boga da se napokon smiri, a znam da se to neće dogoditi. On samo tako može i zna živjeti", kaže ona.

Miroslav Blažević ima još dvije sestre. Dragica (83) boluje od Alzheimerove bolesti i smještena je u domu u Bistri, a Jela (87) živi u zagrebačkoj Sloboštini.