Regija
0

Cirkus u Skupštini Kosova: Zviždanje, poljevanje vodom i suzavac

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zviždanje, poljevanje vodom i bačeni suzavac slika su sa današnje sjednice Skupštine Kosova. Nakon polusatne pauze, date zbog blokade opozicije na početku sjednice, Skupština Kosova je održala sjednicu u "cirkuskoj" atmosferi.

Poslanici opozicije su zviždaljkama pravili buku, ali to nije omelo vladajuću koaliciju da nastavi sjednicu razmatranjem i usvajanjem više nacrta zakona koji su bili na dnevnom redu.

Dok su se poslanici vladajućih stranaka, među kojima i poslanici "Srpske liste", obraćali sa svojih mjesta, poslanici opozicije unosili su im se u lice zviždeći u zviždaljke, a bilo je i poljevanja vodom u pravcu govornika, a situacija je kulminirala bacanjem suzavca nakon čega je predsjedavajući poslanik Xhavit Haliti jedva proglasio sjednicu završenom.

Jutros, na početku sjednice, predsjednik Skupštine Kadri Veseli je zbog blokade opozicije zatražio da se novinarske ekipe puste u salu kod govornice, gdje je održao vanrednu konferenciju za novinare s koje je poručio da niko nikada neće moći ni zviždaljkama, ni skalpelima, ni drugim sredstvima blokirati rad Skupštine. 

“Devedeset poslanika je na ovoj sjednici koji žele da nastave rad, a trideset poslanika, naše kolege iz opozicije, došle su da blokiraju rad”, kazao je Veseli dodavši da bi opozicija trebala da protestuje ispred Vlade koja je potpisala sporazume sa Srbijom u Briselu.

Poslanici opozicije su pred početak sjednice otkrili dvije umjetničke slike u holu Skupštine, koje su bile prekrivene od 2004. godine zato što su tadašnji srpski poslanici bili protiv njih, jer su na njima motivi isključivo iz albanske historije. Poslanici pokreta “Samooprjedeljenje”, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo su potom sa zviždaljkama ušli u skupštinsku salu i stali kod govornice kako bi bukom onemogućili održavanje sjednice.

Kosovska opozicija traži da premijer Isa Mustafa povuče potpise sa Sporazuma o formiranju zajednice opština sa srpskom većinom i Sporazuma o demarkaciji granice sa Kosovom.