Holbrook 1996. Miloševiću
0

"Cilj SAD-a jeste dovesti Karadžića u Haag"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki izaslanik Richard Holbrook obavjestio je u julu 1996. predsjednika Srbije Slobodana Miloševića da je cilj Vlade SAD-a da se Radovan Karadžić, poslije povlačenja sa čela RS, nađe pred Haškim tribunalom.

Holbrookovo pismo Miloševiću, upućeno 21. jula 1996., objelodanjeno je u utorak u Haškom tribunalu, kao dio podneska koji su SAD uložile u postupku protiv Karadžića, optuženog za genocid i zločine nad nesrbima tokom rata u BiH 1992.-1995. To pismo, zvanični Washington je ranije objelodanio Karadžićevoj odbrani, javio je Radio Slobodna Evropa.

Prema američkoj diplomatskoj depeši, takođe objavljenoj u Tribunalu, Holbrook je odlučnost SAD-a da se Karadžić i general Ratko Mladić nađu pred Tribunalom 19. jula 1996. prenio i tadašnjem ministru vanjskih poslova Srbije Milanu Milutinoviću i načelniku Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću. Stanišić je neposredno prije toga s Pala u Beograd donio Karadžićev potpis na sporazumu kojim je prihvatio da se povuče sa čela RS i Srpske demorkatske stranke, kao i iz javnog života.

Od prvog pojavljivanja pred sudijom u Haagu prošlog ljeta, Karadžić tvrdi da mu je tim sporazumom Holbrook garantovao imunitet od Tribunala, što su bivši američki posrednik kao i State Department u više navrata odlučno demantovali.