Za i protiv rehabilitacije Mihailovića
257

Četnici, partizani i Žene u crnom na protestima u Beogradu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Tri različite grupe građana danas su protestovale ispred zgrade Višeg suda Srbije, povodom postupku za rehabilitaciju četničkog komadanta u Drugom svjetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića.

Kako javlja beogradski dopisnik agencije Anadolija, uz jake mjera obezbjeđenja, u isto vrijeme su protestovale pristalice četničkog pokreta i komunista, te članice nevladine organacije "Žene u crnom", svi iz svojih razloga i ubjeđenja.

Nekoliko desetina pristalica partizana i četnika, duže od jednog sata su, noseći komunistička i četnička obilježja, razmjenjivali poruke, skandirali i pjevali partizanske, odnosno četničke pjesme.

NVO "Žene u crnom", koje od početka prate i protestuju zbog pokretanja ovog procesa, su bile pred sudom i nosile transparente "Rehabiliticija četništva je fašizacija Srbije", Muhajlović-genocid-Mladić, "Rehabilitacija ruši mostove prema susjedima" i "Nikoliću priznaj genocid u Srebrenici".

Grupa sa četničkim obelježjima, koja se predstavila kao „simpatizeri Srpskog sabora zavetnici“ nosila je transparente sa likm Draže Mihajlovića i porukom "Ponosni smo na Čičina dela, uz njega je Srbadija cela". Oni pjevali su četničke pjesme i povremeno skandirali haškom optuženiku Ratku Mladiću.

Pristalice partizana su nosile transparetne sa tekstom "Sudiće vam narodni sud", jugoslovenske zastave sa petokrakom i crvene komunističke zastave. Jedan stariji član nosio je i majicu sa likom Staljina.

Policija je tokom više od jednog sata protesta razdvajala grupe okupljene ispred suda.

Predsjednica NVO "Žene u crnom" Staša Zajović izjavila je za agenciju Anadolija da je rehabilitacija Draže Mihajlovića opasna i da se radi o rehabilitaciji jedne ideologije i prakse koja je skupo koštala cijelu Evropu i srpski narod.

"To je opasno, ne samo za Srbiju nego za čitav region, među žrtvama proizvodi ogroman strah zbog zločina počinjenih od strane srpskih oružanih formacija devedesetih godina", ocijenila je Zajovićeva i naglasila da u Srbiji ima puno stvari kojih bi se aktuelni predsjednik i sudovi, kako je rekla, morali latiti.

„Žene u crnom“ pozvale su predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da se založi da se otkrije istina o masovnim grobnicama u Srbiji, da se obeštete žrtve zločina počinjenih u ime Srba, da se otkrije istinu o konc-logorima u Srbiji za nesrbe sa prostora bivše Jugoslavije, da izmijeni udžbenike i da se prestane s prekrajanjem istorije.

Zajović je ime ove NVO pozvala predstavnike vlasti u Srbiji da vode politku saradnje u regiji i da da proglase negiranje genocida u Srebrenici i Holokausta krivičnim djelom.