Adem Zilkić
0

'Cerićeve izjave su neodgovorne i neodmjerene'

SRNA
Adem Zilkić
Adem Zilkić
Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić izjavio je danas da su neodgovorne i neodmjerene izjave poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića o kršenju ljudskih i vjerskih prava u Srbiji.

On je rekao da Cerićeva posjeta Sandžaku ima političku konotaciju i da je nezapamćeno da vjerski poglavar jedne države dođe u grad druge države i iznese neodgovorne i neodmjerene izjave o kršenju ljudskih i vjerskih prava.

Komentarišuću Cerićevu izjavu da će potpredsjednika SAD Josepha Bidena obavijestiti o kršenju prava muslimana u Srbiji, jer se u to, kako je naveo, uvjerio prilikom boravka u Tutinu, gdje su juče dvije grupe islamskih vjernika razdvajali kordoni policije, Zilkić je rekao da ne vjeruje da će potpredsjednika SAD zanimati kako žive muslimani jedne male islamske zajednice u jednoj od zemalja na Balkanu. 

Cerić je danas obišao obrazovne ustanove Islamske zajednice u Srbiji - Fakultet za islamske studije, mekteb i medresu "Gazi Isa-beg" u Novom Pazaru, gdje je razgovarao sa profesorima Fakulteta, predsjednicima sandžačkih medžlisa, glavnim imamima, vjeroučiteljima i drugim uposlenicima u Islamskoj zajednici u Srbiji.

Poglavar Islamske zajednice u BiH posjetio je i Internacionalni univerzitet, gdje je razgovarao sa rektorom Mevludom Dudićem i obratio se studentima.

Situacija u Sandžaku je i dalje napeta, ali incidenata nije bilo.