Ministarstvo vjera Srbije
0

'Cerić želi da imenuje i razrješava naše ministre'

SRNA
Ministarstvo vjera Srbije saopštilo je da poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, preko Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, iskazuje pretenzije da imenuje i razrješava ministre u Vladi Srbije.

Navodeći da je Srbija slobodna, demokratska i gostoljubiva zemlja, Ministarstvo je saopštilo da su namjere koje je prilikom posjete Sandžaku pokazao vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić "sasvim jasne".

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji sa glavnim muftijom Muamerom Zukorlić na čelu, koje djeluje kao organizacioni dio Islamske zajednice BiH, pokušava da za sebe prigrabi pravo da u ime ne samo svih muslimanskih vjernika u Srbiji nego čak i Srpske pravoslavne crkve i ostalih crkava i vjerskih zajednica, ocijeni rad tog ministarstva, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo vjera podsjeća da je iznijelo činjenice o neprihvljivom odnosu reis-ul-uleme Islamske zajednice BiH prema Srbiji i srpskom narodu i skrenulo pažnju na neistine koje je Cerić tokom prošlonedjeljnih javnih nastupa izrekao o navodnom kršenju ljudskih prava muslimana i Bošnjaka u Srbiji.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji zatražio je ranije ostavku ministra vjera Bogoljuba Šijakovića zbog "uvreda i kleveta" na račun Mustafe Cerića. Rijaset Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu Adem Zilkić zatražio je hitno rješavanje pitanja statusa islamske zajednice.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić boravio je u posjeti šest opština Sandžaka od 18. do 20. maja i tom prilikom izjavio da se na djelu uvjerio da se u Srbiji i Sandžaku krše ljudska i vjerska prava muslimana.