Kosovo
0

Cerić u posjeti Prištini

FENA
Reis-ul-ulema Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić počeo je trodnevnu posjetu Kosovu na poziv predsjednika Islamske zajednice Kosova, muftije Naima Trnave.

Riječ je o prvoj posjeti vrhovnog poglavara bošnjačkih muslimana Prištini od proglašenja nezavisnosti Kosova i dolaska međunarodne administracije. U Cerićevoj pratnji je i Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji. Na sajtu Islamske zajednice Kosova objavljeno da će Cerića u četvrtak u Prištini primiti muftija Naim Trnava, prenosi B92.

Potom bi trebalo da Cerića primi kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu. U svojstvu gosta prištinskog odbora Islamske zajednice, Cerić će obići nekolio najznačajnijih kulturnih spomenika, među kojima su tri džamije stare više od šest stoljeća.

Cerić će biti gost Odbora Islamske zajednice u Prizrenu, gdje će u jednoj od tamošnjih džamija, najverovatnije Bajrakli džamiji, predvoditi hutbu tokom najveće muslimanske molitve petkom, džume namaza.

Trećeg dana, Cerić će prisustvovati Forumu Bošnjaka Kosova, a očekuje se i potpisivanje memoranduma o saradnji dviju islamskih vjerskih zajednica u raznim oblastima.

Tokom posete Kosovu u Cerićevoj pratnji bit će i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Na Kosovu živi oko 50.000 Bošnjaka, a najviše ih je u opštinama Prizren, Mitrovica i Dragaš.

Pred dolazak Cerića na Kosovo, u ovdašnjim medijma nema komentara o njenom značaju za dvije islamske zajednice.