Regija
0

Centar za istraživanje: Antifašisti su nanijeli ljagu hrvatskom narodu

FENA
Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma, reagirajući na izjavu predsjednika države, saopćio je da domaći antifašisti nisu nikakvu ljagu sprali nego su ljagu nanijeli hrvatskom narodu.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je u povodu Međunarodnog dana holokausta, koji se obilježavao 27. siječnja, uz ino, kako su ustaški zločinci nanijeli, sudjelujući u holokaustu, tešku ljagu hrvatskom imenu, ljagu koju su pomogli sprati samo hrvatski antifašisti.

"Upravo suprotno, hrvatski antifašisti, pod vodstvom KPH i KPJ i maršala Tita, počinili su brojčano više zločina nego ustaški režim, s jedne strane, a s druge strane su hrvatski i jugoslavenski antifašisti počinili 1945. genocid nad hrvatskim narodom tako da domaći antifašisti nisu nikakvu ljagu sprali nego su ljagu nanijeli hrvatskom narodu", stoji u saopćenju za javnost Centra.

Sjećajući se zločinačkog ubojstva židovskog naroda u Europi od strane nacističkog režima, Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma, kako se navodi, pridružuje se zagrebačkoj Židovskoj općini i zajednici židovske populacije Republike Hrvatske u osudi genocida nad židovskim narodom, izražavajući sućut za žrtve i mučenike holokausta u Europi i na području Hrvatske u Drugom svjetskom ratu.

Navodeći kako je titoistički režim bio antisemitski, Centar podsjeća da je nakon Drugog svjetskog rata srušena u Beogradu jedina preostala sinagoga, zatim u Pančevu, a u niškoj sinagogi otvorena je galerija slika. U Galeriji fresaka u centru Beograda antifašistički je režim "zaboravio" postaviti spomen-ploču u spomen na povijesnu činjenicu da je tu stajala sinagoga, koju je srušio velikosrpski režim 1941. Antifašistički režim u Zagrebu, kako se dodaje, namjerno je propustio nakon rata na mjestu srušene izgraditi i obnoviti zagrebačku sinagogu.