Regija
0

Čelnici EU-a donijeli odluku o slanju misije na Kosovo

FENA
Čelnici Evropske unije postigli su u petak na samitu u Bruxellesu načelni dogovor o slanju civilne misije na Kosovo, izjavio je predsjedatelj Evropskog vijeća portugalski premijer Jose Socrates.

"Donijeli smo političku odluku o slanju misije na Kosovo", izjavio je Socrates po završetku samita EU-a u Bruxellesu.

Evropska unija je ranije namjeravala tu misiju poslati na temelju nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, koja bi otvorila put za međunarodno nadziranu neovisnost Kosova, ali je to spriječila Rusija prijeteći upotrebom veta u Vijeću sigurnosti.

Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer je rekao da je pravni temelj za slanje misije postojeća Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti na temelju koje je tamo raspoređena misija UN-a. Takvim tumačenjem te rezolucije zaobilazi se Rusija, koja snažno podržava Srbiju u protivljenju neovisnosti Kosova.

Misija od 1800 policajaca, sudaca i istražitelja trebala bi pomagati kosovskim vlastima da postupno preuzmu ovlasti misije UN-a, koja je tamo raspoređena od 1999.

O pojedinostima i datumu slanja misije trebali bi odlučiti ministri vanjskih poslova. Prvi sljedeći sastanak evropskih ministara vanjskih poslova predviđen je za 28. januar sljedeće godine.

Na izravni upit novinara znači li odluka o slanju misije da EU podržava proglašenje neovisnosti Kosova, portugalski premijer je odgovorio "ne".

Prema više izvora, EU neće donositi zajedničku odluku o priznanju Kosova, nego će svaka zemlja članica pojedinačno odlučiti hoće li i kada to učiniti.

U EU-u žele da Kosovo ne žuri s proglašenjem neovisnosti, nego da to učini u koordinaciji s Unijom. Više evropskih čelnika je posljednjih dana izjavilo da bi Kosovo s proglašenjem neovisnosti trebalo čekati dok se u Srbiji ne završe predsjednički izbori u februaru sljedeće godine.

Čelnici EU-a u zaključcima ističu "uvjerenost da rješavanje otvorenog pitanja Kosova predstavlja jedinstven slučaj koji ne uspostavlja nikakav presedan".

Evropska unija je zaključila da su iskorištene sve mogućnosti za dogovorno rješenje statusa Kosova, da sadašnje stanje nije održivo te da je spremna igrati vodeću ulogu u provedbi rješenja kojim se definira budući status te pokrajine koja je sada pod upravom UN-a.

U oprezno sročenim zaključcima nigdje se ne spominje riječ neovisnost, ali se naglašava kako se Evropsko vijeće "složilo s glavnim tajnikom UN-a da je status quo na Kosovu neodrživ te stoga ističe potrebu da se krene prema rješenju pitanja Kosova, koje je važno za regionalnu stabilnost".

"Takvo rješenje treba osigurati demokratsko, multietničko Kosovo, privrženo vladavini zakona, zaštiti manjina te kulturne i vjerske baštine", stoji u zaključcima samita.

Čelnici EU-a uputili su poruku Srbiji da bi mogla ubrzano doći do statusa kandidata ako ispuni tražene uvjete, to jest osigura punu suradnju s Haškim sudom.

"Evropsko vijeće smatra da je stabilna i prosperitetna Srbija, u potpunosti uključena u obitelj evropskih naroda, važna za stabilnost regije. S tim u vezi Evropsko vijeće ohrabruje Srbiju da ispuni potrebne uvjete za brzo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i, s obzirom na znatne institucionalne kapacitete Srbije, ponavlja da njezin napredak na putu prema EU, uključujući i kandidatski status, može biti ubrzan", stoji u zaključcima.

Srbija je već parafirala SSP, ali potpisivanje EU uvjetuje njezinom punom suradnjom s Haškim sudom, koja treba voditi hapšenju preostalih haških bjegunaca.