Priprema buduće vlade
3

Čedomir Jovanović vicepremijer Srbije?

SRNA
Čedomir Jovanović, lider LDP-a
Čedomir Jovanović, lider LDP-a
DS, SPS i "Preokret" pripremaju buduću vladu Srbije u kojoj će Boris Tadić biti premijer, Ivica Dačić na čelu MUP-a, a Čedomir Jovanović vicepremijer, pišu beogradske Večernje novosti.

List navodi da je nesporno da će, ukoliko ova koalicija bude formirana, Tadić biti premijer, a Dačić njegov zamjenik i ministar unutrašnjih poslova.

Za trećeg koalicionog lidera - Čedomira Jovanovića, u preliminarnim dogovorima ostavljeno je mesto potpredsjednika vlade za evropske integracije.

List piše da se očekuje da demokrate u vladi zadrže najjače političke igrače - stranačke potpredsjednike Dragana Šutanovca i Dušana Petrovića.

Zbog kandidature za visoku funkciju u UN, Vuk Jeremić vjerovatno neće biti šef diplomatije, pa bi u nekom scenariju taj resor mogao da se pripoji premijeru Tadiću, a pominje se i mogućnost da to mjesto dobije Milica Delević.

List navodi da lider penzionera Jovan Krkobabić ostaje potpredsjednik vlade, ali da će insistirati na pozicijama sa kojih će moći da kontroliše novac za penzije.

Prema dosadašnjim kalkulacijama, socijalisti će, uz dosadašnja tri ministarstva, dobiti vjerovatno i zdravstvo. Žarko Obradović ne bi trebalo da se seli iz prosvjete.

List tvrdi da LDP, iako nije dobio zvaničan poziv za učešće u vladi, ima svakodnevne nezvanične kontakte sa DS-om.

Uz Jovanovićevu vicepremijersku fotelju, liberali bi mogli da dobiju još jedan resor na čijem bi čelu bio predstavnik nevladinih organizacija i "Preokreta" Miljenko Dereta.

U ovom prvom deljenju političkih džokera ne pominju se Ujedinjeni regioni Srbije. Ali ukoliko i oni uđu u kombinaciju za vladu, iz Dinkićeve stranke su već poslali signale da neće biti "privezak", pišu Novosti.