"Samo tu može biti zaštićen"
0

Carla Del Ponte uvjerena da je Ratko Mladić u Srbiji

SRNA
Carla Del Ponte
Carla Del Ponte
Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla Del Ponte smatra da se nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić, nalazi u Srbiji, ali da Vlada ima problem da ga pravovremeno locira i uhapsi.

"Poslije hapšenja (nekadašnjeg predsjednika RS Radovana) Karadžića, mislim da Vlada Srbije ima stvarnu političku volju da uhapsi Mladića, ali je sada problem da ga locira u pravo vrijeme da bi mogla da izvrši hapšenje. Mladić se nalazi u Srbiji, budući da samo tu može da uživa zaštitu koju još ima zahvaljujući mnogobrojnim prijateljima i pristalicama", rekla je Del Ponte za novosadski "Dnevnika".

Govoreći o istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, ona je naglasila da bi najbolja solucija bila provođenje međunarodne istrage Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. 

"I sasvim se slažem sa zajedničkom izjavom srpskog šefa diplomatije Vuka Jeremića i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je podržao prijedlog Beograda Vijeću sigurnosti da se pod mandatom UN pokrene istraga o navodima iz izveštaja Dicka Martyja", rekla je Del Pontea.

Bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala nedavno je privukla pažnju javnosti svojim izjavama u švicarskom listu "Nove ciriške novine", tvrdeći da bi mogla da vodi istragu o trgovini organima na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine koju bi provelo nezavisno tijelo.

Ona se složila i sa ocjenama specijalnog izvjestioca Vijeća Evrope Dicka Martyja, koji je izrazio strahovanje da EULEX nije u stanju da zaštiti svjedoke tog zločina, za koji se sumnjiči Oslobodilačka vojska Kosova i njen tadašnji vođa, a danas kosovski premijer Hashim Tachi. 

Ona je pri tome još ukazala i na to da EULEX ne može da vodi istragu van granica Kosova - u Albaniji i drugdje gdje trag bude vodio. 
Za Del Ponte, koja je bila osam godina glavna haška tužiteljica, do 2007. godine, ovaj predmet bi bio "pravi izazov", budući da, kako je rekla, poznaje cijeli slučaj, ima dobre veze i mogla bi brzo da provede istragu.