Regija
0

Bushova izjava o nezavisnom Kosovu protumačena kao priznanje Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u ponedjeljak da je narod Kosova sada nezavisan, zastavši na korak do službenog priznanja, što nije spriječilo neke svjetske agencije da izvijeste kako je SAD priznao Kosovo.

"Pratit ćemo da vidimo kako će se danas odvijati događaji", rekao je Bush u intervjuu uživo TV mreži NBC iz Arushe u Tanzaniji gdje je u službenom posjetu.

"Kosovari su sada nezavisni. To je nešto što sam zagovarao zajedno sa svojom vladom", kazao je Bush.

"SAD priznaje nezavisnost Kosova", izvijestilo je u prvom trenutku više agencija, da bi kasnije naslove nadopunili a time implicitno i ispravili navodeći kako je riječ o izjavi predsjednika Busha o nezavisnom narodu Kosova.

Na upit Hine jesu li Sjedinjene Države priznale Kosovo, u uredu glasnogovornika State Departmenta odgovorili su: "To ne možemo potvrditi".

Kosovo je u nedjelju proglasilo nezavisnost koju su većina članica Evropske unije i SAD spremni priznati. U jučerašnjoj zajedničkoj izjavi u Vijeću sigurnosti UN-a istaknuli su prioritet odluke današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu u tom "koordiniranom procesu", koji bi trebao rezultirati priznanjem Kosova.