Regija
0

Busha u Sloveniji štitio rabljeni raketni sustav

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sigurnost američkog predsjednika Georgea W. Busha tijekom njegova 20-satnog boravka u Sloveniji na summitu EU - SAD osiguravali su u zraku borbeni zrakoplovi američke vojske iz baze u Avianu (Italija), a sa zemlje "rabljeni" njemački raketni sustav Roland II koji je za tu priliku bio postavljen na ljubljanskom aerodromu "Jože Pučnik", neki su od detalja koje dan nakon što je Bush otputovao u Njemačku otkrivaju u srijedu slovenski mediji.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" tako otkriva da je radarsko pokrivanje zračnog prostora, koji je u vrijeme Busheva dolaska i odlaska bio blokiran za civilni promet, slovenska vojska pokrivala sa dva radara dugog dometa koji su smješteni u blizini Ljubljane i Maribora. Sigurnost Busheva boravka u Sloveniji koja je članica NATO saveza, ali nema borbene zrakoplove nego školske avione Pilatus, iz zraka su pokrivali američki zrakoplovi iz Aviana, ali Amerikanci nisu u Sloveniju doveli svoj proturaketni sustav, navodi list.

Zato je za obranu iz zraka Slovenija nekoliko dana prije Busheva dolaska postavila rabljeni njemački raketni sustav Roland II, što ga je 1999. godine po povoljnoj cijeni dobila od Njemačke. Riječ je o prilično zastarjelom sustavu protuzračne obrane kratkog dometa, a tada nabavljena baterija sa šest lansirnih kamiona, komandnim vozilom i baterijskim radarom pokriva zračni prostor do 3500 metara visine. U strateškim planovima slovenske vlade taj sustav namijenjen je inače obrani iz zraka nuklearne elektrane Krško, navodi list.

Na zaštiti redovitog godišnjeg summita EU-SAD, koji je održan u utorak u Sloveniji kao predsjedateljici EU-om, bilo je, uz američke specijalizirane zaštitne službe, na terenu angažirano 500 slovenskih vojnika, od čega 350 na izravnoj zaštiti, a ostali na "logističkim" zadacima, uglavnom prijevozu osoblja i gostiju sastanka na vrhu, piše list.