Regija
0

Bush: Nezavisno Kosovo donijet će mir na Balkanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u utorak da će nezavisnost Kosova "donijeti mir" regionu Balkana, navodi se u izjavi za štampu u Dar es Salaamu, gdje on nastavlja svoju turneju po Africi.

"Sjedinjene Države podržavaju ovu mjeru jer vjerujemo da će ona donijeti mir Balkanu", rekao je Bush vezano za nezavisnost Kosova, proglašenog u nedjelju navečer.

"Sada je na svima nama da pomognemo Kosovarima da ostvare mir", dodao je američki predsjednik, pozivajući ih da "se obavežu da će podržati prava nealbanskog i nekosovskog stanovništva u zemlji".

Vezano za Rusiju, koja je ustala protiv nezavisnosti Kosova, Bush je konstatirao da postoji "neslaganje" Moskve s Washingtonom.

"Historija će pokazati da je to bila korektna mjera da se uspostavi mir na Balkanu", rekao je on."Naš stav je bio vrlo jasan cijelo vrijeme vođenja procesa nezavisnosti, mi smo se tijesno konsultirali s Rusima. Ovo nije bilo iznenađenje za Rusiju", dodao je on.

"Tijesno smo radili s Rusima kao što smo to radili s Evropljanima i ostalim nacijama za nezavisnost Kosova, jer vjerujemo da je to bio dobar način da se to uradi", nastavio je predsjednik.

U ponedjeljak je američka državna tajnica Condoleezza Rice objavila u Washingtonu saopćenje u kojemu se kaže da su SAD "formalno priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu".