Regija
0

Busek: Lopta je sada na strani Srbije

FENA
Međunarodno pravo je uvijek rezultat odnosa moći, ocijenio je specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek povodom jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Srbija nije ništa učinila da obnovi autonomiju Kosova iz 1971., a međunarodno pravo je, nažalost, uvijek rezultat odnosa moći. Međunarodno pravo ima smisla samo ako bi imali svjetski red, koji nemamo", objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Oestereich".

Bivši austrijski vicekancelar negirao je da je stvoren presedan.

"Kod pitanja Kosova djelovalo se posebno obazrivo. Međutim, odluke EU su oko Kosova predugo trajale, ali to je bilo izlaženje u susret Srbiji", dodao je on.

Upitan kako, nakon najnovijih događaja, izgleda plan približavanja Srbije Evropskoj uniji, Busek je podsjetio da je srpska vlada izjavila da sada nije zainteresirana za EU. "Lopta je sada kod Srbije", podvukao je on.

Na konstataciju da KFOR nije bio uspješan u borbi protiv organiziranog kriminala na Kosovu i pitanje da li će se to promijeniti dolaskom misije EU, Busek je jasno odgovorio - "ne".

"Mandat misije EU je ograničen samo na Kosovo, a mafija djeluje prekogranično. I EU daje svoj doprinos u tome da Kosovo ne ostane crna mrlja na karti organiziranog kriminala", rekao je on.

Kada je riječ o brzom priznavanju Kosova od Austrije Busek ne vjeruje da bi to utjecalo na položaj austrijskih ulagača u Srbiji. "To bi štetilo samo Srbiji, jer austrijske investicije već sada, nažalost, drastično opadaju", ocijenio je on.