Regija
0

Busek: Ishod kosovske krize odlučujući za RCC

FENA
Ishod kosovskog konflikta bit će odlučujući za rad novog Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), koji idućeg mjeseca treba za zamijeni Pakt stabilnosti za jugoistočnu Evropu, ocijenio je bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek.

Specijalni koordinator Pakta stabilnosti kazao je, u intervjuu austrijskoj novinskoj agenciji APA, da je odlučujuće da li će se naći formula kako bi kosovska vlada sjedila za stolom, a da pritom Srbi ne bojkotuju rad tog tijela.

Na pitanje da li postoje konkretne prijetnje ili najave Beograda da će napustiti RCC nakon prijema Prištine u članstvo, Busek je odgovorio "sačekajmo malo". "Trenutno, uz pomoć prijateljske spretnosti nagovaranja, radimo na tome da nagovorimo Srbiju da ostane", objasnio je on.

Jednostrano proglašenje nezavisnosti od kosovske skupštine Busek očekuje neposredno poslije drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, najkasnije do sredine februara.

Prema njegovoj procjeni, EU neće biti podijeljena oko priznavanja nezavisnosti Kosova, kao što je bila u vezi s ratom protiv Iraka.

Zamjenu Pakta stabilnosti od strane RCC-a Busek vidi kao historijski i politički važan događaj.On je objasnio da, kada se bude povukao krajem juna s dužnosti specijalnog koordinatora Pakta stabilnosti, zadaci koje preuzima RCC neće se mnogo mijenjati, ali će vlade jugoistočne Evrope same definirati svoj program.