Regija
0

Buha: Postojao dogovor s Holbrookom o Karadžiću

FENA
Richard Holbrooke
Richard Holbrooke
Bivši ministar vanjskih poslova RS-a Aleksa Buha izjavio je u subotu da je postojao dogovor s američkim diplomatom Richardom Holbrookom o povlačenju Radovana Karadžića iz političkog života u RS-u u zamjenu "da ga Haški tribunal neće više dirati".

"Znam iz prve ruke, ja sam... zajedno s Krajišnikom (Momčilo, tadašnji predsjednik Narodne skupštine RS), u noći između 18. i 19. jula 1996. godine, u Beogradu razgovarao s gospodinom Holbrookom, s kojim je bio i njegov tim," kazao je Buha za Prvi program Radio Beograda.

Karadžić koji se u četvrtak prvi put pojavio pred Tribunalom u Haagu pred kojim je optužen za genocid i ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995., izjavio je da su mu SAD-e obećale izuzeće od tog suda.

Američki izaslanik za Balkan Holbrook, koga Karadžić pominje kao ličnost koja je dala takvo obećanje u ime SAD-a, odbacuje tvrdnje ratnog vođe Srba u BiH.

Buha je naveo da se razgovor s Holbrookom, u to vrijeme specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a Billa Clintona i državne tajnice Madeleine Albright, odvijao u prisustvu tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i ministra vanjskih poslova Milana Milutinovića.

"Radilo se o tome da je na bazi prethodnog dogovora, pretpostavljam, između Miloševića i Holbrooka, odnosno Karadžića i Holbrooka, trebalo da se... formalizira taj dogovor time što bi Karadžić poslao pismeni tekst povlačenja sa svih funkcija i preuzimanja obaveze da se više neće baviti politikom," naveo je Buha.

Buha je dalje naveo da je tekstu koji je "Karadžić potpisao na Palama, a mi ovdje posvjedočili u Beogradu, stajalo ovo što sam vam rekao - on se povlači zauvijek iz politike."

Buha smatra da je povod za dogovor bio zahtjev ambasadora Holbrooka da Karadžićeva Srpska demokratska stranka (SDS) može da učestvuje na izborima u BiH u jesen 1996., samo ukoliko njen predsjednik potpiše povlačenje iz politike, poslje čega "njega Haški tribunal neće više dirati."

"Da bih bio siguran da je to tako, da bih još jednom čuo iz usta glavnog čovjeka u vezi s tim, ovo što je prethodno bilo dogovoreno, ja sam pri kraju upitao gospodina Holbrooka 'na čemu smo sada'", iznio je dalje Buha.

Prema Buhi, onda je Holbrook, držeći papir s tekstom demisije predsjednika RS-a i SDS-a, kazao sljedeće: "Poslije ovoga papira, SDS ide na izbore, a što se tiče Haškog tribunala, on je za Karadžića prošlost".

Buha je podsjetio i što mu je nepunih godinu kasnije kazala nasljednica Karadžića na mjestu predsjednika RS-a, Biljana Plavšić, poslije susreta s državnom tajnicom Albright.

Prema Buhi, u razgovoru koji su njih dvije obavile u četiri oka u Banjoj Luci, Albright je Plavšić rekla da je od sada ona odgovorna za RS, a što se tiče Karadžića "neka nestane i neće ga više niko tražiti".

"Znate da se Karadžić držao ovog dogovora, a koliko se držala druga strana, eto, vidi se golim okom," zaključio je Buha.