Anders Fogh Rasmussen
0

'Budućnost Kosova i zemlje regije u NATO i u EU'

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u četvrtak navečer je, po završetku posjeta Kosovu, na konferenciji za novinare u zračnoj luci iznio pojedinosti o najavljenom postupnom smanjivanju snaga KFOR-a na Kosovu.

"Prvi korak je planiran da se poduzme u januaru sljedeće godine. Cilj je da se broj od 14 hiljada vojnika koliko ih je sada raspoređeno smanji na 10 hiljada, a nakon toga je predviđen drugi korak u kojem bi se kontingent smanjio na 5.700 vojnika, međutim, mnogo će toga ovisiti o razvoju stanja na Kosovu", rekao je Rasmussen.

Glavni tajnik NATO-a je rekao da će do smanjenja trupa na Kosovu doći, ali da se ništa neće poduzeti što bi moglo utjecati na pogoršanje stanja na Kosovu i da sigurnost neće biti ugrožena.

Rasmussen se tokom dana susreo sa zapovjednikom KFOR-a talijanskim generalom Giuseppeom Emiliom Gayom, posjetio kontingent KFOR-a na sjeveru Kosova te razgovarao s predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, predsjednikom vlade Hashimom Thacijem, ministrom sigurnosnih snaga Kosova Fehmi Mujotom i zapovjednikom Kosovskih zaštitnih snaga generalom Sulejmanom Selimijem.