Sanader
0

Bruxelles će pronaći rješenje za Hrvatsku

FENA
Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u petak kako je, nakon ovotjednih razgovora u Bruxellesu te susreta s britanskim premijerom Gordonom Brownom, optimističan da će EU, unatoč irskom referendumskom odbijanju Lisabonskog ugovora, pronaći rješenje za pristupanje Hrvatske Uniji.

"Nema razlike u pogledu pune potpore našem članstvu u EU i NATO-u", kazao je Sanader na sjednici Vlade, ističući kako u Europskom parlamentu i ljevica i desnica imaju "unisono mišljenje i pozitivno ozračje o Hrvatskoj i hrvatskim pregovorima o članstvu".

Sanader je naglasio kako su mu partneri u Bruxellesu potvrdili kako postoji obveza da se, nakon irskog 'ne' Lisabonskom ugovoru koje je dovelo do "stanovite krize", pronađe rješenje za Hrvatsku.

Napomenuo je kako se planira i drugi referendum u Irskoj, na koji će ipak trebati pričekati, te da će se s Ircima snažnije komunicirati kako bi im se bolje objasnilo što je to Lisabonski ugovor i zašto je važan za EU.

Naime, rekao je Sanader, u Irskoj se pred referendum nije vodila kampanja o Lisabonskom ugovoru, nego o drugim stvarima, poput porezne reforme, da se "vodila meta kampanja o para temama", ali da u svakom slučaju treba poštivati volju irskih birača.

"Ako se to i ne dogodi (irsko prihvaćanje Ugovora), i u tom slučaju postoji rješenje za Hrvatsku. To su rekli svi (u Bruxellesu) i Gordon Brown", naglasio je hrvatski premijer.

Sanader je kazao kako Hrvatska očekuje da će se u EU vrednovati njezini napori u pregovorima, te da će se u srpnju, na početku francuskog predsjedanja Unijom, organizirati još jedna međuvladina konferencija na kojoj će Hrvatska otvoriti još jedno ili više pregovaračkih poglavlja, te najmanje jedno i zatvoriti.