Žustra rasprava šefova diplomatije
0

Bruxelles: Bez odluke o kandidaturi Srbije

FENA
U Bruxellesu poslije žestoke rasprave šefovi diplomatija EU nisu donijeli odluku o kandidaturi Srbije, saznaje B92. Konačna odluka bit će donesena u petak na sastanku lidera EU.

Rasprava je počela nešto poslije 14 sati, bila je burna i obilježio ju je prijedlog Austrije koja je tražila uvjetnu kandidaturu odnosno "probni status" za Srbiju.

Taj prijedlog podržava i Njemačka, čiji je državni sekretar Werner Heuer tražio dodatne konsultacije. Švedska i Francuska bile su za bezuvjetnu kandidaturu.

Konačnu odluku o statusu donijet će lideri zemalja EU u petak. Tada, 9. decembra, sastaju se šefovi država ili vlada svih 27 zemalja članica koji će odlučiti da li prihvaćaju preporuku Evropske komisije od 12. oktobra da se Srbiji dodijeli status kandidata za članstvo u EU.

Od ranije je poznato da su za odluku o statusu kandidata ključni stavovi Njemačke, Austrije i Velike Britanije. Prema njemačkim izvorima na zasjedanju, i Holandija je bliža stavu Berlina iako se o kandidaturi Srbije zasad nije izričitije izjasnila.

Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Spindelleger kaže da bi Srbija trebalo na samitu EU krajem nedjelje da dobije “probni” status kandidata.

Prema njegovom prijedlogu, samit EU u martu bi trebalo status kandidata zvanično da potvrdi, ako Beograd u međuvremenu bude primijenio dogovore postignute s Prištinom. Saznaje se i da je ovo jedini prijedlog koji se našao na današnjem sastanku u Bruxellesu.

Spindelleger je kazao da bi na taj način EU mogla da uputi signal da priznaje dosadašnje napore Srbije, a na drugoj strani ujedno uzme u obzir i uzdržanost mnogih država po ovom pitanju.

“Ako sada počnemo da pritišćemo kočnicu kod širenja EU, vjerujem da će biti teško ponovo brzo krenuti naprijed”, objasnio je on.

Austrijski vicekancelar smatra da “u ovom trenutku više od dodjele statusa kandidata na probu” ne bi bilo primjereno.

"I pored sporazuma o zajedničkoj kontroli granica, postoje zabrinjavajući tonovi u izjavama srpskih gradonačelnika na sjeveru Kosova”, rekao je Spindelleger.

Isti uslovni aranžman bio je primijenjen u slučaju kada je 29. aprila 2008. godine sa Srbijom potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali je odmah zamrznut sve dok se nije riješilo pitanje saradnje s Haagom.