Regija
0

Bruno Vekarić: Mladić nema poseban tretman

SRNA
Bruno Vekarić
Bruno Vekarić
Zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da Ratko Mladić u pritvoru Specijalnog suda u Beogradu nema poseban tretman, ali je prenio svoj utisak da uhapšeni general sebe ne doživljava kao osumnjičenog za zločin u Srebrenici.

"Nije tačno da mu se ispunjavaju sve želje. Naš odnos prema njemu je ljudski, ali to ga ne amnestira od odgovornosti za optužbe za najstražniji zločin u Srebrenici. Mi, s druge strane, profesionalno sprovodimo proces ekstradicije", rekao je Vekarić za B92.

Vekarić je prenio da je Mladić tokom prvog saslušanja kod istražnog sudije rekao da ne mrzi nijednog Muslimana, ni Hrvata, kao i da on nije ubica, te da oni koji su ubili treba da odgovaraju.

"On, očigledno, ne doživljava sebe kao osumnjičenog za tako strašan zločin (u Srebrenici), ali, pravno, nečinjenje i nesprečavanje zločina od čovjeka koji je komandant, predstavlja teško krivično djelo", rekao je Vekarić.

Ne želeći da pominje imena, Vekarić kaže da je Mladić pominjao i mnoge političare iz ratnog vremena, ali na vrlo specifičan način. 

"Ja sam mislio da je to ista priča 90-ih, gde je Mladić samo jedan eksponent, a ovi političari koji su bili kod nas drugi eksponent, međutim to je izgledalo potpuno suprotno. On je prvo rekao da nije ubio nikoga, onda da oni koji su činili zločine treba da odgovaraju. Treće, ogradio se i rekao: 'Vi ste glasali za Miloševića, nisam ja, ko vam je kriv'", prenio je Vekarić.

Vekarić kaže da je u srpskom tužilaštvu otvoren predmet "Srebrenica" i da će određeni događaji koji nisu obuhvaćeni optužnicom iz Haga biti predmet interesovanja srpskog tužilaštva, a posebno, kako je rekao, "jedna formacija koju veoma pedantno tužilaštvo istražuje". 
"U konsultacijama sa Hagom, s obzirom na to da može doći do nekih preklapanje, doći ćemo do određene tužilačke odluke", rekao je Vekarić. 

Navodeći da je strategija odbrane da Mladića proglasi zdravstveno nesposobnim, Vekarić je rekao da je njegov utisak iz susreta sa Mladićem da je general "priseban čovek, koji komunicira i rezonuje potpuno trezveno", ali da ne zna da li je sposoban za iscrpljujuće suđenje. 

"Da je njegovo stanje dramatično, on bi bio u bolnici na aparatima, a ne bi išao na kćerkin grob", kaže Vekarić.

On je naveo da postoje tri zahtjeva za saslušanjem Mladića, i to, da se sasluša kao svjedok za zločine nad Srbima u BiH, u slučaju pogibije dvojice gardista u kasarni na Topčideru i u slučaju procesa koji se vodi protiv njegove supruge za posjedovanje oružja, gdje direktna njegova izjava da je to oružje njegovo, može da oslobi njegovu suprugu. 

"Sa aspekta strategije odbrane koja želi da ga proglasi nesposobnim, sumnjam da će mu dozvoliti da on komunicira sa bilo kim o ovome, jer će ispasti da je on potpuno trezven i da nam daje relevantne izjave o nekim pitanjima. Ali, sve te izjave mogu da se uzmu i u Haškom tribunalu, ako on pristane", dodao je Vekarić. 

Vekarić je rekao da se tokom istrage o pomagačima Ratka Mladića i potrage za njim došlo do interesantnih zaključaka i novih podataka, ali da ne može o tome da govori. On je dodao da treba utvrditi šta se desilo kada se Mladiću u Srbiji izgubio tragi da li je imao neku sistematsku podršku.