Nesreća na Ohridu
0

Brod imao samo dva prsluka za spašavanje?

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Povrijeđeni bugarski turisti u nesreći turističkog broda "Ilinden" na Ohridskom jezeru prebačeni su u Sofiju. Utopilo se 15 osoba, a u Makedoniji je danas proglašen Dan žalosti.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, jučerašnju nesreću preživjele su 42 osobe. U trenutku nesreće, prema najnovijim informacijama, na brodu je bilo 57 putnika, iako po tehničkoj dokumentaciji brod može da primi maksimalno 45 osoba. Istraga o nesreći je još u toku.

Zbog pogibije putnika u Makedoniji je proglašen Dan žalosti, dok će bugarske vlasti to učiniti u ponedjeljak. Bugarska vlada je odlučila da porodice poginulih pomogne sa oko 5 000 eura.

A prema navodima očevidaca nesreće brod “Ilinden” je potonuo na oko 300 metara od kopna. Brod se u jednom momentu prevrnuo na desnu stranu, prepolovio i u roku od nekoliko minuta potonuo.

U spasavanju putnika učestvovali su ronioci, makedonska policija i turisti iz obližnjeg autokampa.

Prema nezvaničnim informacijama, na brodu su bila samo dva prsluka za spašavanje, javlja B92.

Makedonska ministarka policije Gordana Jankulovska izjavila je da će uzroci nesreće biti poznati po okončanju istrage.

“Pedesetak turista je smješteno u hotelu Makpetrov gde im je ukazana prva pomoć, za ostalima se još uvijek traga. U ovom momentu je teško da se kaže koji je razlog nesreće”, kaže ona.