Regija
0

Brisel: Počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine

FENA
Ivica Dačić, Catherine Ashton i Hashim Tachi (Foto: Arhiv)
Ivica Dačić, Catherine Ashton i Hashim Tachi (Foto: Arhiv)
U Briselu je jutros počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine na kojoj će se raspravljati o pitanjima vezanim za električnu energiju, telekomunikacije, pravosuđe i lokalnim izborima koji su zakazani za 3. novembra.

Predsjednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hashim Thaci ušli su u sjedište Evropske službe za vanjske poslove malo poslije 10 sati, a prije direktnog dijaloga s njima će odvojeno razgovarati visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Thaci je uoči početka dijaloga rekao novinarima da će danas biti riječi o otvorenim pitanjima u vezi s briselskim sporazumom, kao i o lokalnim izborima na Kosovu.

"Kosovo će kao i do sada na vrijeme izvršavati svoje obveze", rekao je Thaci i dodao da očekuje da će sve zajednice na Kosovu, uključujuchi Srbe sa sjevera, učestvovati na izborima.

On je pozvao Srbe da podnesu izborne liste u skladu s propisima i ponovio svoj stav da će o izgledu glasačkih listića odlučivati Centralna izborna komisija u Prištini.

Srpska strana je ranije rekla da Srbi neće učestvovati na izborima ako oni ne budu statusno neutralni i ako na listićima budu obilježja kosovske države.

Thaci je rekao i da je najveći dio dogovora oko opskrbe električnom energijom već postignut, a da je sada na Srbiji i Srbima na sjeveru Kosova da to provedu.

Premijer Dačić se pred početak dijaloga nije obratio novinarima.