Regija
0

Branimir Glavaš tuži Hrvatsku sudu u Strazburu

FENA
Branimir Glavaš, koji u mostarskom zatvoru izdržava zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina, tužio je Hrvatsku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu jer su, kako navodi u pismu koje je uputio članovima Zajednice udruga HDSSB-a koji su ga danas ponovno izabrali za predsjednika udruge, povrijeđena njegova prava na suđenje u razumnom roku.

"Žao mi je što sam prisiljen pokrenuti tužbu protiv vlastite države koju sam stvarao i za koju sam bio spreman život dati, ali nažalost više nije bilo drugog načina dokazivanja moje nevinosti", stoji u Glavaševu pismu, koje je HDSSB-ovim delegatima na lll. Saboru Zajednice udruga HDSSB-a pročitao Stjepan Sokol.

Utemeljitelj HDSSB-a u pismu navodi kako se zbog kršenja njegovih ustavnih prava, odnosno povrede prava na suđenje u razumnom roku, prošle sedmice obratio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Naglasio je kako se Ustavni sud, kojemu se žalio na osuđujuću pravomoćnu presudu iz 2010. godine, do sada ni pozitivno niti negativno nije očitovao o njegovoj žalbi, iako je od žalbe, tvrdi, prošlo tri godine i osam mjeseci. Na taj se način, ističe, izravno krši hrvatski Ustav.

"Bez obzira na sve drame kroz koje sam prošao i prolazim, poručujem svima da ću se vratiti u moj i vaš Osijek i Slavoniju i Baranju i da neću odustati od dokazivanja istine da nisam ratni zločinac", navodi Glavaš.

Izražava žaljenje zbog "osiromašenja Slavonije i Baranje, ali i cijele Hrvatske, trajnog iseljavanja mladih u druge dijelove Hrvatske, Evrope pa sve do udaljenih zemalja svijeta". "To je najveći egzodus hrvatskog nacionalnog življa zabilježen u nacionalnoj povijesti", tvrdi Glavaš u pismu.