Jandroković Mesiću
0

'Branili smo načela, a ne Thompsonove stavove'

FENA
Svrha diplomatske note, koju je Hrvatska uputila Švicarskoj zbog zabrane ulaska pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu u tu zemlju, zaštita je i štićenje prava hrvatskog državljanina u inostranstvu, a ne obrana Perkovićevih političkih stavova, stoji u pismu hrvatskog ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Predsjednik Mesić tokom vikenda je poslao pismo Jandrokoviću u kojem je, prema pisanju medija, oštro reagirao na hrvatsku notu uručenu švicarskom ambasadoru, upućenu kao reakciju na odluku švicarske policije da se Perkoviću na tri godine zabrani ulazak u zemlju.

"Svrha odgovora Ambasadi Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj bilo je štićenje prava i interesa hrvatskog državljanina u inostranstvu, sukladno hrvatskim propisima i međunarodnim konvencijama, a ne obrana političkih stavova i svjetonazora koji se pripisuju Marku Perkoviću, a od kojih bi se i sam trebao jasno ograditi", stoji u Jandrokovićevu pismu Mesiću.

Šef hrvatske diplomacije dodaje da MVPEI nije protestvovao niti branio Perkovićeve političke stavove i svjetonazor, nego je reagirao na obrazloženje odluke o trogodišnjoj zabrani ulaska u Švicarsku, a time i u zemlje Schengenskoga režima.

MVPEI je u noti kao neosnovane ocijenio razloge kojima su švicarska nadležna tijela obrazložila svoju odluku - postojanje ugrožavanja od terorizma, nasilna ekstremizma, zabranjenih obavještajnih služba, organiziranog kriminala te radnja koje ozbiljno ugrožavaju sadašnje odnose Švicarske s drugim državama ili koje su usmjerene na nasilnu izmjenu državnog poretka.

Jandroković ističe da je dužan reagirati i ukazati na neosnovanost tih razloga zbog kojih Perković, piše Jandroković, nikada nije bio kazneno gonjen ni osuđivan u Hrvatskoj ni u bilo kojoj drugoj zemlji.

Za ministra je posebno neprihvatljivo obrazloženje švicarskih vlasti da je Thompson postao poznat "za vrijeme i poslije građanskoga rata". "Neodgovaranje na takvu interpretaciju Domovinskog rata značilo bi, u konačnici, da se MVPEI slaže s takvim stavom", stoji u pismu ministra Jandrokovića predsjedniku Mesiću.

Iz Ureda predsjednika Republike u nedjelju je potvrđeno da je Stjepan Mesić poslao pismo ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću u povodu diplomatske note koju je Ministarstvo vanjskih poslova (MVPEI) uložilo Švicarskoj nakon zabrane ulaska pjevača Marka Perkovića Thompsona u tu zemlju, no njegov sadržaj nije službeno potvrđen.

Prema pisanju medija, Mesić bio zgrožen tim činom te u svom pismu upozorio "da svaka država ima suvereno pravo procjenjivati uvjete u kojima joj je ugrožena nacionalna sigurnost pa tako na švicarsku odluku Hrvatska nema što protestvovati, kao što ne bi dopustila ni da se nju proziva zbog njezinih odluka te vrste", te dodaje da notom "Hrvatska staje iza kontroverzne osobe koja svoj imidž gradi na koketiranju s neoustaštvom".