Rasim Ljajić
0

Brammertzovo izvješće realno i objektivno

FENA
Predsjednik srbijanskoga Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom (ICTY) Rasim Ljajić izjavio je u nedjelju kako je izvješće glavnog tužitelja Suda Serga Brammertza o suradnji Srbije "realno i objektivno" te kako je on uvidio sve probleme s kojima se Srbija suočava.

Ljajić za beogradsku radijsku i televizijsku postaju B 92 ocjenjuje da će izvješće koje će Brammertz predstaviti 12. prosinca Vijeću sigurnosti UN-a pridonijeti da se u dijelu međunarodne zajednice smanji sumnja u postojanje političke volje Srbije da u potpunosti ostvari suradnju sa Sudom.

No, dodao je kako nije siguran da će to biti dovoljno za Nizozemsku, koja inzistira na uhićenju Ratka Mladića.

Rekao je i da će u sljedećem razdoblju biti nastavljene sve aktivnosti koje bi mogle pridonijeti uhićenju dvojice odbjeglih haških optuženika - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Kako tvrdi B 92, Brammertz je u izvješću koje će predati UN-u naveo da je Srbija u drugoj polovici 2008. bitno napredovala u suradnji s haškim tužiteljstvom, ali najkritičniji dio suradnje ostaje uhićenje preostala dva haaška bjegunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Prije izvješća koje će se 12. prosinca predstaviti Vijeću sigurnosti UN-a, 10. ili 11. prosinca redovito polugodišnje izvješće glavnog tužitelja ICTY-ja o suradnji Srbije sa Sudom bit će predstavljeno Vijeću ministara Europske unije.

Potpuna suradnja Srbije s Haagom ključan je uvjet da Europska unija ratificira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i aktivira Prijelazni sporazum o trgovini sa Srbijom.