Regija
0

Brammertz se u Beogradu sastao sa Dačićem i Ljajićem

Anadolija
Serge Brammertz
Serge Brammertz
Glavni tužilac Međunarodnog tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) Serge Brammertz, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Beogradu, sastao se jutros sa predsjednikom Nacionalnog vijeća za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Kako je nakon sastanka saopšteno iz Nacionalnog vijeća za saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, Ljajić i Brammertz su se saglasili da se saradnja između Republike Srbije i Tužilaštva Tribunala u oblasti dostavljanja dokumentacije, pristupa arhivama državnih organa i svjedocima, kao i svim drugim tehničkim aspektima saradnje za koje je nadležno Nacionalno vijeće odvija na veoma visokom nivou, te da nema otvorenih pitanja

Predsjednik Nacionalnog vijeća Ljajić i tužilac Brammertz su, kako se dodaje, razgovarali i o istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

"Tužilac Brammertz je istakao da, bez obzira na činjenicu što Tužilaštvo Tribunala nema nadležnost za sprovođenje istrage u ovom predmetu, ono pruža punu podršku sprovođenju temeljne i nezavisne istraga koja će dovesti do utvrđivanja potpune istine i kažnjavanja svih odgovornih. Takođe, tužilac je istakao da će Tužilaštvo Tribunala, kao i do sada, u tom cilju pružiti svu potrebnu pomoć istražnom timu EULEKS-a na čelu sa gospodinom Vilijamsonom", saopšteno je iz Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom.

Pored navednog, razgovaralo se i o pojedinim postupcima koji se trenutno vode pred Tribunalom.

Brammertz se, pored Ljajića, sastao sa premijerom i minitrom policije Srbije Ivicom Dačićem, a u podnevnim satima razgovarat će sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, nakon čega će održati konferenciju za novinare.Najavljeno je da će se glavni haški tužilac sastati i sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije i ministrom odbrane te zemlje Aleksandrom Vučićem.

Posjeta Brammertza Beogradu posljednja je uoči njegovog izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a o saradnji Srbije i Tribunala u Hagu.