Regija
0

Bramertz: Saradnja Srbije u hapšenju bjegunaca nezadovoljavajuća

FENA
Glavni tužilac Haškog suda (ICTY) Serge Brammertz ocijenio je u najnovijem redovnom izvještaju Ujedinjenim nacijama da je saradnja Srbije s Tužilaštvom "djelimično zadovoljavajuća" kada je u pitanju pristup arhivima i dostavljanje traženih dokumenata, a "nezadovoljavajuća" kada je u pitanju potraga za preostalim bjeguncima.

"Tužilaštvo je dobilo adekvatne odgovore na niz zahtjeva, ali ozbiljne prepreke ostaju kada se radi o pristupu nekim ključnim arhivima i dokumentima za suđenja u toku ili za ona koja će početi u skoroj budućnosti”, navodi se u Brammertzovom izvještaju u koji je agencija Tanjug imala uvid.

U izvještaju koji Brammertz treba početkom juna da predstavi Vijeću sigurnosti UN-a navodi se da Tužilaštvo nastavlja tražiti i pristup dijelu arhiva Bezbjednosno-informativne agencije, ali da "usprkos ranijim dogovorima da se omogući nadzirani direktan pristup pripadnicima Tužilaštva za sada pristup tim arhivima nije omogućen".

"Štaviše, značajan broj traženih dokumenata nije dostavljen usprkos preciznim pojedinačnim zahtjevima. Odbijanje da se omogući pristup arhivima BIA-e, kao i odgađanje u dostavljanju dokumenata ozbiljno ugrožavaju rad Tužilaštva", navodi se u izvještaju i precizira da su ti dokumenti "ključni za predstojeće suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću".

Što se tiče pristupa svjedocima, srbijansko tužilaštvo za ratne zločine u više je navrata omogućilo pojavljivanje važnih svjedoka i dostavilo dokaze s tekućih suđenja pred sudom u Beogradu, naveo je glavni tužilac ICTY-a.

"Usprkos nekim akcijama srbijanske policije u cilju zaštite svjedoka koji su primili prijetnje, zaštita svjedoka u Srbiji i sve veći problemi u dobrovoljnom pojavljivanju svjedoka, posebno u slučaju protiv Vojislava Šešelja, nastavljaju ozbiljno brinuti Tužilaštvo", piše u izvještaju.

"Najkritičniji dio saradnje ostaje hapšenje bjegunaca. Tužilaštvo je uvjereno da su preostali optuženi - Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić - nadohvat ruke srbijanskih vlasti i da ih Srbija može locirati i uhapsiti", naveo je Brammertz, ocjenjujući da je u tome domenu saradnja "nezadovoljavajuća".

Brammertz je naveo da je u periodu na koji se odnosi izvještaj rad Akcionog tima bio "usporen" i da je "koordinacija između najvažnijih sigurnosnih agencija bila daleko od djelotvorne".

Glavni tužilac Haškog suda smatra da "nedostatak jasne, konzistentne strategije i sistematskih istražnih radnji usmjerenih na lociranje i hapšenje bjegunaca i dalje ima negativan uticaj na napore u traganju".

"Srbijanski zvaničnici priznaju da je Akcioni tim radio smanjenim kapacitetom zbog političke nestabilnosti u Srbiji i neizvjesnosti koja iz toga proizlazi", naveo je Brammertz i ukazao da je "jedini uočljiv korak u traganju za bjeguncima bila akcija srbijanskog tužilaštva za ratne zločine u Nišu u okviru operacije hapšenja Stojana Župljanina".

Tačan datum predstavljanja devetoga po redu izvještaja glavnog tužioca ICTY-a u UN-u još nije zvanično određen, ali postoje najave, kako iz Beograda, tako i iz Haaga, da bi to trebalo biti 4. juna.