Regija
10

Braća Mamić sprovedena u USKOK

SRNA
Zdravko i Zoran Mamić (Foto: EPA)
Zdravko i Zoran Mamić (Foto: EPA)
Braća Zoran i Zdravko Mamić, trener zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo i izvršni predsjednik tog kluba, privedeni su danas u zagrebačke prostorije Kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) radi informativnog razgovora.

Oni su policijskim vozilima dovezeni s graničnog prelaza Goričan, gdje su uhapšeni pri povratku u Hrvatsku iz Slovenije, gdje su fudbaleri Dinama na pripremama, prenose hrvatski mediji.

USKOK je jučer donio rješenje o provođenju istrage protiv Mamića, direktora Hrvatskog fudbalskog saveza Damira Vrbanovića i jednog poreskog inspektora, koje sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, te podsticanje na zloupotrebu, davanje i primanje mita, utaju poreza i pomaganje pri utaji poreza.

Riječ je o nizu pozajmica i vraćanja pozajmica tokom kojih je trener "Dinama" Zoran Mamić sebi i svojoj porodici pribavio nezakonitu imovinsku korist od najmanje 52 miliona kuna (oko 6,8 miliona eura), a Zdravko Mamić oko 38 miliona kuna (oko pet miliona eura).

Zdravko i Zoran Mamić uhapšeni su danas na graničnom prelazu Goričan u prisustvu svog advokatskog tima, Čede Prodanovića i Jadranke Sloković.

Sud je danas donio odluku o pritvaranju Vrbanovića na 30 dana. Dok je on u istražnom zatvoru trebalo bi da bude ispitano 15 svjedoka.