Regija
36

Bošnjaci žele svoju zastavu u Parlamentu Crne Gore

FENA
Parlament Crne Gore
Parlament Crne Gore
Bošnjaška stranka (BS) podnijet će inicijativu za promjenu zakonske norme koju je predložilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore, po kojoj se zabranjuje upotreba nacionalnih simbola, pored ostalog i u prostorijama državnog parlamenta, saopštio je danas funkcioner te partije Osman Nurković.

Predloženim zakonom o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, koji je predat u skupštinsku proceduru, za upotrebu nacionalnih simbola suprotnu pomenutoj zabrani predviđena je novčana kazna od 2.000 do 20.000 eura.

"BS će sigurno amandmanski djelovati na predloženi zakon zbog norme koja propisuje novčanu kaznu zbog upotrebe nacionalnih simbola u zgradi parlamenta. Mi smo nacionalna stranka i autentični predstavnici bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Tražit ćemo da nam se omogući da u prostorijama kluba poslanika u Skupštini Crne Gore ističemo nacionalne simbole", kazao je Nurković.

On je listu Dan rekao da BS neće tražiti da se njihovi nacionalni simboli ističu i na zgradi parlamenta, ali da će to pravo tražiti za prostorije kluba poslanika.

Predloženim zakonom se precizira da je zabranjena upotreba nacionalnih simbola na zgradama i u prostorijama Skupštine Crne Gore, predsjednika Crne Gore, Vlade, Ustavnog suda, sudova, Državnog tužilaštva, ombudsmana, Vojske, Centralne banke i Državne revizorske institucije.

Prema tom dokumentu, u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda čine većinsko stanovništvo, po podacima posljednjeg popisa, u dane državnih praznika na zgradama opštine, pored državne, ističe se zastava tog naroda.

U jedinicama lokalne samouprave u kojima je manjinski narod ili druga manjinska nacionalna zajednica većinsko stanovništvo i tamo gdje čine više od 15 posto stanovništva, slobodna je upotreba nacionalnih simbola u službenim prostorijama lokalne samouprave i u prostorijama za vjenčanje, navodi se u prijedlogu zakona, prenosi Tanjug.