Zahtjevi tamošnje SDA
0

Bosanski kao službeni jezik u Sandžaku?

Sarajevo-x.com
Esad Džudžević
Esad Džudžević
Sandžačka SDA traži uvođenje bosanskog jezika kao službenog jezika u školama, te traži da se imena svih ulica i institucija prevedu na bosanski, kao i da se predmet bosanski jezik i književnost kao obavezan uvede u osnovnim i srednjim školama u gradovima s više od 15 posto bošnjačkog stanovništva, piše beogradski Press.

Srpski mediji šokirani su što je Sulejman Ugljanin i partijski vrh sandžačke SDA usvojio deklaraciju kojom se, između ostalog, traži da se imena svih ulica i institucija prevedu na bosanski, kao i da se predmet 'bosanski jezik i književnost' kao obavezan uvede u svim osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju.

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog narodnog vijeća u Srbiji, te republički poslanik Esad Džudžević rekao je za Press da je ova deklaracija usvojena kako bi se skrenula pažnja na činjenicu da Bošnjaci devet godina od demokratskih promjena nemaju prava koja su im zagarantovana zakonima.

'Bosanski jezik je jedan od deset manjinskih jezika koji su priznati u Republici Srbiji. Ali, to pravo nije ostvareno u praksi. Zato tražimo uvođenje bosanskog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu zajedno sa srpskim jezikom, i to u svim opštinama u kojima ima više od 15 odsto Bošnjaka. Tražimo da nazivi svih ulica, trgova i institucija budu napisani i na srpskom i na bosanskom pismu', objašnjava Džudžević.

Bošnjaci traže i da se predmet 'bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture' iz izbornog prevede u predmet 'bosanski jezik i književnost", koji bi bio obavezan za svu djecu u osnovnim i srednjim školama sandžačkog regiona.

Za čudo, dodaje Press, lideri drugih stranaka u Srbiji još nisu reagovali na ovu deklaraciju, te su izjavili da im treba vremena da 'zauzmu stav'.