Brojke sve pokazuju
0

Bosanci i Hercegovci treći po broju noćenja na Jadranu

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nezgrapno formulisano pitanje urednice i voditeljice Dnevnika Hrvatske radiotelevizije, Dijane Čuljak-Šelebaj, izazvalo je brojne reakcije, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj. Kako bi otklonili predrasude o bh. turistima i pokazali da su ipak dobrodošli u lijepu njihovu, hrvatski portal Index uradio je analizu podataka o broju noćenja gostiju iz BiH i drugih zemalja na južnom Jadranu. Nimalo zaćuđujuće, bh. turisti su treći po redu najučestaliji gosti u tom dijelu Hrvatske.

Prema podacima iz Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije za juli 2010. godine bh. turisti su treći po broju noćenja (234.983), a ispred njih su samo Česi sa 596.745 noćenja i Poljaci sa 396.622 noćenja.

Iako su ovi podaci nepotpuni, s obzirom da se tačan prikaz broja izrađuje tek na kraju sezone, itekako je vidljivo da turizma na jugu Jadrana ne bi ni bilo da nije bh. turista koji pune plaže, plaćaju smještaje, itekako dosta novca potroše na hranu i piće, te od svoje skromne plaće doprinose punjenju državne kase susjedne zemlje.

Prema analizi portala Index.hr bh. građani su česti turisti i u nimalo jeftinoj Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Naime samo u julu su ostvarili zavidan postotak noćenja, tačnije 88.774, što je više za nekoliko hiljada nego prošle godine. Od gostiju iz BiH u toj hrvatskoj županiji su brojniji samo Francuzi, Nijemci, Poljaci i Slovenci…

Sudeći po ovim statistikama bh. građani zasigurno nisu štetočine za hrvatski turizam, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da Bosanci i Hercegovci baš i nisu štedljivi i vole dati i zadnje novce za svoj merak.

No, spomenimo da se Čuljak izvinila zbog svoje skandalozne izjave, ističući kako nije imala namjeru nikoga uvrijediti, pogotovo jer je i sama porijeklom iz BiH, te je dodala da nije samo mislila na građane BiH nego da se iz konteksta moglo zaključiti da je mislila i na hrvatske građane.

Ipak, njeno izvinjenje nije ublažilo bijes bh. građana koji ljetuju u Hrvatskoj, te mnogi od njih već navode kako će od sada birati druge destinacije na kojima ih niko neće tretirati kao građane drugog reda niti će im brojati koliko novca daju za hljeb, sladoled, parking, vodu, ležaljku...