Regija
2

Boris Tadić okuplja Demokratski front

Anadolija
Boris Tadić
Boris Tadić
Počasni predsjednik Demokratske stranke (DS) i bivši lider demokrata i predsjednik Srbije Boris Tadić odlučio je da predvodi Demokratski front na predstojećim vanrednim paramentarnim izborima.

Tadić će u novoformiranoj političkoj opciji predvoditi dio Demokratske stranke (DS), a sa njim će biti "Zajedno za Srbiju" Dušana Petrovića i Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

Kako se prenijeli beogradski mediji, za ulazak u ovu koaliciju se pregovara s Liberalno demokratskom strankom (LDP). Iz LDP-a, čiji je lider Čedomir Jovanović, za sada nisu mogli da potvrde da se pregovara o ulasku u ovaj politički blok.

Zamjenik predsjednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš je u izjavi za Anadoliju rekao da je ta stranka spreman da učestvuje u jednoj velikoj koaliciji građanskih i regionalističkih stranaka koja bi, kako je rekao, bila "protivteža" trenutnoj vladajućoj strukturi u Srbiji.

"U Srbiji u ovom momentu ne postoji konsolidovana politička snaga građanskog levog centra, politička snaga koja prihvata regionalizaciju i decentralizaciju države kao model ponašanja koji bi uveo lustraciju kao neophodnost evropskim integracijama", izjavio je Kostreš najavivši da će socijaldemokrate Vojvodine odluku o ulasku u ovu koaliciju donijeti u četvrtak.

On je istakao da bi ta koalicija bila spremna na brži i transparentniji rad na evropskim intregacijma nego što je to do sada radila vladajuća koalicija koju je predvodila Srpska napredna stranka (SNS).

Kostreš je rekao da će ova koalicija biti formirana ukoliko Boris Tadić napravi svoju stranku, odnosno okupi ljude iz DS-a pa poslije krene da razgovara na istu temu.

Prema njegovim riječima, u tu koaliciju su dobrodošle LDP kao i stranke manjina, ali se konačna ocjena može dati nakon zvaničnog početka pregovora.

Boris Tadić na nedavnoj sjednici Glavnog odbora DS-a nije uspio da dobije većinsku podršku kako bi ponovo bio izabran za lidera demokrata. Tadić je izjavio da DS sa Draganom Đilasom neće podržati za lokalne izbore u Beogradu.

Vlada Srbije je danas utvrdila prijedlog o raspuštanju parlamenta i zakazivanju vanrednih parlamentarnih izbora i prijedlog dostavila predsjedniku države Tomislavu Nikoliću.

Iz Sekretarijata predsjednika Srbije je najavljeno da će sutra biti raspuštena Skupštine Srbije i zvanično biti raspisani izbori. Očekuje se da se oni održe kad i lokalni u Beogradu, 16. marta.

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji na kojima će se birati 250 narodnih poslanika, koliko broji saziv srbijanskog parlamenta, biće deseti po redu od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine.

Izborna kampanja bi trebalo da počne 4. februara, prva sjednica skupštine treba da se održi mjesec dana nakon saopštavanja konačnih rezultata, a vlada mora da se sastavi u roku od tri mjeseca.