Zbog prisustva Kosova
0

Boris Tadić ne ide na konferenciju EU u Sloveniju

SRNA
Predsjednik Srbije Boris Tadić neće učestvovati na regionalnoj konferenciji koja počinje sutra na Brdu kod Kranja.

U saopštenju iz Pres-službe srbijanskog predsjednika ističe se da Srbija brani princip, prema kojem, delegacija Kosova može da učestvuje na regionalnim skupovima u skladu sa dokumentima UN, prije svega na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

"Na žalost, organizatorima nije pošlo za rukom da se skup organizuje u skladu sa ovim principom i to onemogućava prisustvo srpskog predsednika skupu na Brdu kod Kranja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Srbija imala konstruktivnu ulogu u razgovorima o modusu organizacije skupa, demonstrirajući želju da ne blokira učešće predstavnika Kosova i te da je jasno izrekla svoj principijelni stav kako bi on bio orjentir organizatorima koji su imali zadatak da pronađu formulu koja bi bila u skladu sa principima UN.

Učešće na skupu otkazao je i predsjedavajući Evropskog vijeća Herman van Rompej.

Odsustvo Van Rompeja znatno umanjuje težinu ove konferencije, jer na njoj praktično neće ni biti zvaničnih predstavnika EU, osim državnih zvaničnika Slovenije, jer je i šef španske diplomatije, predsjedavajuće EU, Migel Anhel Moratinos svoj dolazak na skup uslovio prisustvom predsjedavajućeg Evropskom savjetu.

Konferencija na Brdu kod Kranja, ambiciozno zamišljena kao prvi takav skup regionalnih lidera poslije 18 godina, pala je u sjenku za sada još nerješivog problema - formata učešća kosovske delegacije.

Priština insistira na tome da Kosovo učestvuje kao nezavisna država.