Slovenija
0

Bomba u upravnoj zgradi Vegrada iz Velenja

FENA
Foto: Zurnal24.si
Foto: Zurnal24.si
U upravnoj zgradi slovenskog građevinskog poduzeća "Vegrada" iz Velenja, koje bankama i podizvođačima duguje nekoliko stotina miliona eura, dok većina zaposlenih plaće nije dobila od svibnja, u srijedu je otkrivena eksplozivna naprava, potvrdila je policija.

Predstavnik celjske policijske uprave Jože Senica izjavio je novinarima da su obavijest o eksplozivnoj napravi u zgradi u kojoj se u tom trenutku nalazilo desetak zaposlenih dobili oko 6:30 sati od jednog djelatnika "Vegrada". Nakon toga su policija i vatrogasci zaštitili mjesto događaja i evakuirali zaposlene.

Posebna ekipa policijskih pirotehničara koja je u Velenje došla iz Ljubljane deaktivirala je eksplozivno sredstvo nešto poslije deset sati ujutro. Policija ne iznosi pojedinosti iz istrage, a po neslužbenim podacima koje prenose mediji, radilo se o ručnoj bombi postavljenoj u vratima zgrade.

"Vegrad" iz Velenja jedno je od većih slovenskih građevinskih poduzeća, a ove je godine došlo u teškoće zbog velike zaduženosti i pada poslovanja u građevinarstvu uzrokovanog recesijom.

Dugogodišnja direktorica "Vegrada" Hilda Tovšak u ponedjeljak je dala ostavku. Prije toga predložila je da se nad insolventnim poduzećem provede postupak prisilne naplate u okviru koje bi vjerovnici dobili petinu svojih potraživanja. Ostavka je slijedila nakon višemjesečnih javnih kritika da je bivša direktorica i suvlasnica "Vegrada" pokazala socijalnu neosjetljivost i da je već morala predložiti stečaj tvrtke.

Većini od 1700 zaposlenih, od kojih je mnogo gostujućih radnika iz BiH, od svibnja nisu isplaćene plaće, a budući da poduzeće nije u stečaju zaposleni ne mogu dobivati ni pomoć s burze rada.

Slovenski mediji tvrde da je većina "Vegradove" imovine, kao i imovina tvrtki koje je "Vegrad" osnivao u Sloveniji i inozemstvu, zapravo u vlasništvu banaka koje su ga kreditirale, osiguravajući se hipotekom na njegovu imovinu i zgrade.