Regija
0

Bocan-Harčenko: Jednostrano proglašenje neovisnosti može dovesti do podjele Kosova

FENA
Jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova i njegovo priznavanje može de facto dovesti do podjele pokrajine, rekao je, kako prenose beogradske "Večernje novosti" u utorak, predstavnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova u međunarodnoj 'trojci' za Kosovo Aleksandar Bocan-Harčenko.

Prema pisanju lista, Bocan-Harčenko je "na proširenoj sjednici Odbora za međunarodne odnose ruske Dume, naglasio da će Zapad tako doći do varijante koju je ranije smatrao najgorom i protiv koje se borio". On je naveo da postoji bitna veza Srbije sa Srbima u sjevernom djelu Kosova, da im Beograd i financijski pomaže i da ništa neće biti prepreka da se integracija nastavi bez mnogo teškoća.

Ruski diplomat, pišu "Večernje novosti", nije isključio mogućnost "da Srbi, poslije eventualnog priznanja neovisnosti Kosova, otkažu gostoprimstvo snagama NATO i EU", navodeći da "može doći do novog vala izbjeglica, kao i novih ekscesa u regiji".

On je kritizirao namjere EU da pošalje misiju na Kosovo, navodeći da EU "izvrće naopako Rezoluciju 1244 UN ne bi li našla navodnu pravnu osnovu za priznanje neovisnosti Kosova".

"Sve što se sada događa u razmatranju kosovskog problema s zapadnim zemljama podsjeća na teatar apsurda. Zapad, a prije svega Amerika, idu na proglašenje neovisnosti Kosova. Pitanje je samo vremena, jer su Srbima dali mogućnost da mirno održe izbore", kazao je Bocan-Harčenko.

Ministarstvo za Kosovo srbijanske vlade u ponedjeljak kasno navečer je priopćilo da je srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić, u intervjuu najgledanijoj albanskoj TV postaji "Top channel" iz Tirane, izjavio da je srbijanski prijedlog o bitnoj autonomiji za Kosovo pozitivan i miroljubiv prijedlog te da "Srbija neće poduzimati nasilne akcije prema Kosovu ako ta pokrajina proglasi neovisnost", prenose u utorak elektronički mediji u Beogradu.

Samardžić je također istaknuo kako je srbijanska vlada čvrsto protiv podjele Kosova i da to nije bila strategija srpskog pregovaračkog tima, dodavši da Srbija neće podržati podjelu kao trajno rešenje ako do nje de facto i dođe.

"Srbija neće poduzimati nikakve nasilne akcije prema Kosovu ako ono proglasi neovisnost. Važno je da kosovski Srbi u tom trenutku ostanu dio režima Srbije, za što ćemo se mi pobrinuti. Bitno je da kosovski Albanci ne primjenjuju nikakvo nasilje prema Srbiji i prema Srbima. Mi naprosto želimo da takav način rješavanja naših sukoba ostane u prošlosti", rekao je Samardžić dodajući da "Srbija želi Kosovo zadržati u međunarodno-pravnom smislu, dok se u ostalim aspektima života kosovskih Albanaca ne bi miješala".