Regija
0

Blic: Rusija nudi Srbiji milijardu eura za naftnu industriju

FENA
Ruska vlada ponudila je Srbiji milijardu eura za većinsko vlasništvo u Naftnoj industriji Srbije (NIS), kazao je za beogradski dnevnik "Blic" izvor blizak vladi Srbije. "Rusi su ponudili paket '500 plus 500'. To znači da bi pola milijarde eura bilo isplaćeno u gotovini, a druga bi polovica novca bila investirana u NIS", piše današnji "Blic".

Dio ruske ponude podrazumijeva prolazak kroz Srbiju kraka plinovoda "Južni potok" kojega bi gradila ruska tvrtka Jugorosgas u suradnji sa Srbijagasom, a koji bi Srbiji osigurao sigurnu opskrbu plinom. Prihode od tranzitnih taksi plinovoda koji bi išao do BiH i na koji bi se prikopčale i druge države dvije tvrtke bi vjerojatno dijelile pola-pola.

Prema pisanju tog lista, vlada Srbije bi zauzvrat, bez natječaja dala Rusiji većinsko vlasništvo u domaćoj naftnoj kompaniji, a ruski je prijedlog uručen srbijanskoj strani prije desetak dana i radna skupina na čijem je čelu premijer Vojislav Koštunica o ponudi je raspravljala u utorak.

Ukoliko bi se potpisao ugovor, Rusi bi preuzeli energetski primat na srbijanskom tržištu jer ruski "Lukoil" već ima oko 150 benzinskih crpki, čime je iza NIS-a, najzatupljenija tvrtka na tržištu.