Regija
211

Bizarna svečana otvaranja i u Srbiji: Aplauzi i ushićenje za novi semafor, ogradu i lift

Klix.ba
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Da nisu samo bosanskohercegovački političari poznati po krajnje čudnim svečanim ceremonijama upriličenim u povodu puštanja u rad semafora, trotoara, šahtova i gondola dokazuju političari iz susjedne Republike Srbije.

Poslije ograda, rupa, pješačkih prijelaza, stepeništa i liftova, pojedini političari su otišli i korak dalje, pa su u rad pustili semafor. To je u petak učinio gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, uz prisustvo svojih kolega iz uprave, građana, ali i predstavnika opozicije koje je ovaj gest lokalnih vlasti očito zabavio, piše Blic.rs.

Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs

Na otvaranju semafora gradonačelniku Kraljeva društvo je pravio i predsjednik Skupštine Nenad Marković. Semafor je pušten u rad na raskrsnici kod Glavčićevog mosta u ovom gradu. Aktivisti opozicionog "Lokalnog fronta" su ovom prilikom izveli performans noseći sa sobom produžni kabl, ako "Ne daj Bože zatreba", aludirajući na prethodno puštanje u rad semafora kod Hale sportova, kada je kabl bio razvučen preko ulice da bi se u tom trenutku snimilo da semafori rade.

Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs

Čitava vojna delegacija u kojoj su bili general, major i kapetani, ali i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, u oktobru ove godine svečano su otvorili obnovljenu ogradu oko Oficirskog doma u ovom gradu. Potpuno nova ograda duga je 260 metara i visoka oko dva metra.

Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs

Direktor Zavoda za izgradnju Grada Novog Sada Dejan Mandić, inače kadar SNS, svojevremeno je otvorio početak radova na izgradnji semafora u novosadskom Novom naselju. Međutim, samo sat vremena nakon odlaska predstavnika gradske vlasti, radnici koji su počeli radove na postavljanju semafora presjekli su vodovodnu cijev i izazvali havariju na Bulevaru Slobodana Jovanovića, gdje se postavlja semafor, zbog čega su Novosađani iz okolnih ulica ostali bez vode.

Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs

Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije presjekao je vrpcu ni manje ni više nego na liftu i tako, svečano, označio početak njegovog rada.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Da brine o sigurnosti pokazao je prošle godine predsjednik općine Voždovac Aleksandar Savić, koji je svečano otvorio pješački prijelaz u naselju Kumodraž. Da je to učinio pohvalio se i na društvenim mrežama, gdje je postavio fotografiju na kojoj se nalaze on i njegove kolege Ivana Tomić i Relja Ognjenović, koji se sa ponosom slikaju na tek obilježenom pješačkom prijelazu.

Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs

Uz balone i trake, nekadašnji ministar Velimir Ilić i gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić otvorili su rekonstruisano stepenište sa rukohvatom u Kruševcu.

Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs

U Krševcu je, pored stepeništa, prošle godine uz pompu postavljen i saobraćajni znak koji označava da je riječ o usporenoj zoni saobraćaja. Na sličan način, uz desetak direktora i gradskih čelnika, otvorena je i biciklistička staza.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Da nisu samo fabrike, mostovi i putevi za presijecanje vrpce, pokazao je 2014. godine direktor Doma zdravlja u Ražnju Nenad Stanković, koji je makazama presjekao crvenu vrpcu na vratima čajne kuhinje. Istog dana, svečano je otvorena i rampa za ulaz osoba sa invaliditetom.