Regija
36

Bivši premijer Srbije Zoran Živković za Klix.ba: Vučić vraća Srbiju u '90-te

Klix.ba
Bivši premijer Srbije, lider Demokratske stranke i predsjednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je u razgovoru za Klix.ba kako apsolutna pobjeda Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji vraća tu zemlju u Miloševićeve '90-te.

Suprotno donekle pozitivnom utisku u regionu, u većem dijelu Evropske unije (EU), pa i svjetske javnosti u vezi s izbornom uspjehom Vučića, Živković ističe da su u pravu svi oni koji kažu da je na sceni jedna nova politička realnost u Srbiji, te da "mi imamo praktično jednu stranku koja ima apsolutnu vlast".

"Kad kažem Miloševićeve '90-te ne mislim, naravno, na ratove jer je to vrijeme prošlo, ali na sve druge tegobe, a njih nije malo, unutrašnje sankcije, nedostatak demokratije, slobodnog tržišta, pseudo institucije koje postoje, ali zavise od volje jednog čovjeka, a ne od volje naroda, to je vrijeme koje se neminovno vraća", kaže Živković za Klix.ba.

Apsolutna vlast

Prema njegovim riječima, apsolutna vlast u državi gdje demokratske institucije još uvijek nisu dovoljno utemeljene jeste opasna.

"To je apsolutna vlast koja će se, prije svega, kao i do sada, baviti zloupotrebom institucija i zakona, a ne njihovim jačanjem. To nije dobro za Srbiju. Posebno kada praktično nema opozicionu kontrolu, kada nema slobodnih medija i kritičke javnosti, van političke. Ovo nikako ne valja. Mi ćemo vidjeti u narednim mjesecima pravo lice ove vlasti. Bojim se da će to biti po mnogome nalik '90 godinama, godinama srpske nesreće", konstatirao je Živković,

Zoran Živković: Tek ćemo vidjeti lice Vučićeve vlasti ((Foto: Medija centar Beograd))
Zoran Živković: Tek ćemo vidjeti lice Vučićeve vlasti ((Foto: Medija centar Beograd))

Inače, lista "Sa Demokratskom stankom, za demokratsku Srbiju" koju predvodi Demokratska stranka (DS), a u kojoj je bila i Nova stranka Zorana Živkovića, osvojila je šest posto ili 19 mandata.

"Naravno da su ovo rezultati koje sigurno nisam očekivao, nisam ni očekivao da budu tako dramatični. Bio sam svjestan da je jedna katastrofalna vlast Demokratske stranke pod vodstvom Borisa Tadića i njegov izdajnički akt prema svojoj stranci, jesu teški udarci građanskoj proevropskoj opciji. Također je bilo jasno da jedna antikampanja prema Demokratskoj stranci od strane Vučićevih medija i analitičara, također, bila izrazita i jaka. Ipak, očekivao sam da će ova koalicija u kojoj se mi nalazimo da dosegne devet ili deset posto, ali rezultat je ispod toga", ocijenio je Živković za Klix.ba.

Tadić se nudi Vučiću

Komentirajući činjenicu da evropski krugovi hvale Vučića, Živković je rekao da je to predizborna manipulacija ili jedan neodgovoran odnos ljudi koji ne žive u Srbiji prema situaciji u toj zemlji.

Dodaje kako će mala četa od 20-tak poslanika biti jedina opozicija u Srbiji, što je vrlo poražavajuća slika.

"Dat ćemo sve od sebe da dokažemo da Srbija ima ozbiljnu odgovornu, oštru i hrabru opoziciju. Tražit ćemo u narednom periodu nove saveznike za jačanje prodemokratskog bloka. Tu bio mogla biti DS sa kojom smo bili na koalicionoj listi, ali se nadam da će se javiti novi broj partija, pokreta, NGO, građanskih inicijativa koji će pokušati novu realnost okrenuti na bolje", govori Živković.

Nadalje, Živković je rekao kako se bivši predsjednik Boris Tadić nudi Aleksandru Vučiću.

"Mislim da će ga Vučić uzeti kao vrlo jeftinu robu. Bit će u koaliciji sa SNS-om, da li direktno ili kao podrška, ili sa minimalnim učešćem u vlasti", zaključio je Živković.