Bata Živojinović o opsadi Sarajeva
0

Bio sam okružen Srbima koji su bolesno vjerovali u to što rade

Sarajevo-x.com
Foto: Blic
Foto: Blic
Jedan od najpoznatijih glumaca bivše Jugoslavije, Velimir Bata Živojinović, je nakon 20 godina prvi put dao intervju za jedan hrvatski medij. U razgovoru za HRT govorio je o opsadi Sarajeva, tragediji Srebrenice i Vukovara, podršci Miloševićevom režimu i ulasku u politiku.

Glumac, koji kultni status duguje Hajrudinu Krvavcu i nikad zaboravljenom filmu "Valter brani Sarajevo", kaže da se zbog raspada bivše države osjeća osakaćenim.

Dan uoči zagrebačke premijere dokumentarnog filma "Cinema Komunisto", autorice Mile Turajlić, poznati glumac je dodao:"Ja sam najveći nostalgičar onog šta je bilo i žao mi je što nije kako je bilo".

Ulaskom u politiku i davanjem podrške režimu Slobodana Miloševića razočarao je brojne poštovaoce svog lika i djela širom bivše Jugoslavije. No politika, kaže, nije preuzela kontrolu nad njegovim životom.

"Ne, nisam nikada bio na tom nivou da bih se bavio krupnim tragedijama, nisam bio na funkcijama. To su mogli reći Karadžić, Mladić i ostali njhovi vrhunski stručnjaci s kojima sam se družio sedam mjeseci na Palama, ali ja nisam imao oružje. Nisam bio nikakav vojni savjetnik, niti stručnjak. Ja sam bio okružen Srbima koji su bolesno vjerovali u to što rade. Drugi su išli na pečenje vola gore, ja nisam", komentirao je Bata opsadu Sarajeva.

Demantovao je da se ikad posvađao sa Borisom Dvornikom, nekada nerazdvojnim prijateljem i kolegom. Na njegovu sahranu 2008. godine nije došao jer su Srbima bušili gume u Hrvatskoj, pojasnio je Živojinović.