Walter Wolf
0

'Bio sam loptica u predizbornom prepucavanju u Sloveniji'

FENA
Walter Wolf
Walter Wolf
Nakon što je Finska opozvala međunarodnu tjeralicu na osnovi koje je mogao biti uhićen, kanadsko-austrijski biznismen Walter Wolf najavio je tužbe zbog poslovne štete koja mu je nanesena u aferi Patria, objavili su u petak slovenski mediji.

"Nije mi do novca nego do načela jer su me iskoristili kao lopticu u predizbornim igrama", izjavio je Wolf za ljubljansko "Delo".

Wolfa se sumnjičilo kao posrednika u kanaliziranju navodnog mita finske tvrtke Patria nakon što je Slovenija krajem 2006. godine s tom kompanijom sklopila ugovor o nabavi 135 oklopnih vozila.

Stvar je kulminirala nekoliko tjedana pred slovenske parlamentarne izbore, kad je finska nacionalna televizija u jednoj svojoj emisiji za primanje mita u tom poslu optužila premijera Janeza Janšu, za kojega je navodno bio zadužen Wolf.

Wolf je za slovenske medije izjavio da neka njegova poduzeća još uvijek ne mogu poslovati jer su mu zbog istrage u Finskoj i transakcija koje su bile ispitivane bili zatvoreni računi koje ima u Lichtensteinu.

Zbog velike poslovne štete Wolf sada razmišlja o tužbi protiv slovenske tvrtke Sistemska tehnika, te njezinih suvlasnika - austrijskog Steyera i američkog General Dynamicsa - očito držeći da iza afere stoje Patrijini konkurenti jer nisu dobili 280 milijuna eura vrijedan posao za slovensku vojsku.

Kako dodaje, tužit će i više slovenskih novina i jednu televizijsku postaju jer su ga prikazivale kao posrednika u isplati mita, piše "Delo".

Wolf tvrdi da nije bilo razloga za međunarodnu tjeralicu jer su ga prije dva tjedna u Beèu ispitala dvojica finskih istražitelja.

Tom je prilikom, navodi, istražiteljima odgovorio na 350 pitanja i bio potpuno miran jer je govorio istinu.

"Mislite li da je moguće odgovarati deset sati, a da se ne zapletete ako ono što govorite ne odgovara istini?" pita se retorički Walter Wolf.

Neki slovenski mediji navode, međutim, da istraga u Finskoj oko afere Patria i dalje traje i da bi tjeralica protiv Wolfa mogla biti obnovljena ako se dođe do novih otkrića.