Boris Tadić u ćorsokaku
0

"Bio bih sretan da su Mladić i Hadžić u Srbiji"

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Ratko Mladić i Goran Hadžić nisu u Srbiji.

Govoreći o "punoj saradnji sa Haškim tribunalom", koja je prepreka na putu Srbije u EU, Tadić je ukazao da je Beograd Hagu izručio 44 od 46 optuženih i da je saradnja sa Sudom "obaveza srpske demokratije".

"O boravištu Ratka Mladića i Gorana Hadžića za sada nije ništa poznato. Bio bih srećan kada bi oni bili u Srbiji, jer bi onda Srbija mogla da ispuni obaveze. Ali, oni nisu u Srbiji, što znači da smo u ćorsokaku", rekao je Tadić u intervjuu za njemački dnevnik "Neues Deutschland".

On je istakao da je Srbija na demokratski i miran način reagovala na proglašenje nezavisnosti svoje pokrajine - Kosova i tako dala primjer koji može da posluži svim sukobima u svijetu.

Tadić je izrazio uvjerenje da će odluke Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova 2010. godine biti povoljna za Srbiju i dodao da će poslije toga zvanični Beograd u svakom trenutku biti spreman da pregovara sa Prištinom o budućnosti Kosova, pri čemu se "u obzir moraju uzeti legitimni interesi Srba i Albanaca". 

Odgovarajući na pitanje da li Beograd ima "plan B" za slučaj da odluka bude nepovoljna, Tadić je rekao da sada nije trenutak za takva razmišljanja i da u svakom slučaju rat nije opcija.

"Rješenje kojim jedna strana dobija sve, a druga strana ne dobija ništa, neodrživo je na duge staze", rekao je Tadić. 
Govoreći o evropskim integracijama, Tadić je istakao da je Srbija već dala Evropskoj uniji stabilnost na Balkanu, "uprkos svim patnjama kojima je bila izložena".

"Osim toga, Srbija može da ponudi i svoj geografski položaj - to je najkraći put od zapadne Evrope do Turske. Mi povezujemo dva energetska pola. Srbija je kulturno, politički i privredni stub  jugoistočne Evrope. Sve to možemo da damo EU", rekao je Tadić.