Regija
0

Bildt predbacuje Rumuniji "nedostatak evropskog duha" zbog Srbije

FENA
Carl Bildt (Foto: Arhiv)
Carl Bildt (Foto: Arhiv)
Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt predbacio je danas Rumuniji nedostatak evropskog duha zbog negativnog stava koji je iskazala o pitanju statusa kandidata za Srbiju.

Bildt je na svom Twitter nalogu, ne spominjući konkretno ime Rumunije, ali očigledno aludirajući na tu zemlju, napisao: "Nije veoma respektabilno ako države, dok pokušavamo da potaknemo Srbiju, postavljaju pitanja koja nisu predmet diskusije. To je nedostatak evropskog duha."

Rumunija je danas na sastanku Vijeća za opće poslove, na kojem se raspravljalo o statusu kandidata za Srbiju, insistirala da se u zaključke Vijeća za opće poslove uključi i stavka o položaju vlaške manjine u Srbiji. Iako je taj zahtjev ispunjen, Rumuni su još uvijek nezadovoljni formulacijom teksta zaključka.

"Nije nam jasno šta oni ustvari hoće", rekao je funkcioner Evropske komisije koji je prisustvovao sastanku, javio je Tanjug.

Prethodno je Bildt, kako prenosi APA, također na Twitteru napisao da se nada “zelenom svjetlu statusu kandidata Srbije".

On također očekuje i korak naprijed za Kosovo.