Regija
0

Bildt: Hapšenjem Hadžića završeno važno poglavlje

SRNA
Carl Bildt (Foto: Arhiv)
Carl Bildt (Foto: Arhiv)
Švedski ministar inostranih poslova Carl Bildt ocijenio je da je hapšenjem Gorana Hadžića završeno jedno važno poglavlje u istoriji regiona i čestitao Srbiji na hapšenju Hadžića.

"Dvadeset godina poslije početka ratova i dezintegracije Jugoslavije, hapšenjem posljednjeg optuženika Haškog tribunala zatvoreno je važno poglavlje u istoriji regiona. Toplo čestitam Srbiji," rekao je Bildt, a prenosi Reuters.

Članica evropskog parlamenta Anna Maria Corazza Bildt, koja je bila u snagama UN u Hrvatskoj u vrijeme kada je Hadžić bio  lider tamošnjih Srba napominje da on nije bio "posebno upečatljiva ličnost".

"Bio je mnogo diskretniji od drugih kao osoba i po onome što je radio", navela je ona.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barrosso izrazio je očekivanje da će uhapšeni Goran Hadžić biti bez odgađanja prebačen u Hag. 

Predsjednik Srbije Boris Tadić potvrdio je da je jutros u rejonu Fruške gore uhapšen posljednji haški optuženik Goran Hadžić, ističući da je Srbija time završila saradnju sa Haškim tribunalom i da će nastaviti svoje međunarodne obaveze.

Haški tribunal optužio je Gorana Hadžića 2004. godine za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Optužen je da je kao predsjednik Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem, i kasnije kao predsjednik Republike Srpske Krajine (RSK), učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, kao saizvršilac tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj.