"Rješavajte praktična pitanja"
0

Biden razgovarao s Tadićem prije objave mišljenja MSP-a

FENA
Boris Tadić (Foto: AP)
Boris Tadić (Foto: AP)
Američki potpredsjednik Joseph Biden u četvrtak je u telefonskom razgovoru s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem pozvao vladu u Beogradu da rješava praktična pitanja s Kosovom, saopćila je Bijela kuća.

U razgovoru vođenom prije objave savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) kojim je potvrđeno da proglašenje neovisnosti Kosova nije bilo protivno međunarodnom pravu, Biden je "pozvao vladu Srbije da konstruktivno radi na rješavanju praktičnih pitanja s Kosovom, kako bi poboljšala živote ljudi na Kosovu, Srbiji i regiji", navodi se u saopćenju.

Potpredsjednik SAD-a također je "potvrdio punu američku podršku demokratskome i multietničkom Kosovu te ponovio nepokolebljivu predanost SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova".

Biden je u razgovoru potvrdio "jake i duboke veze između SAD-a i Srbije" i dobru bilateralnu suradnju dviju zemalja.

On je pohvalio djelovanje predsjednika Tadića i srbijanske vlade na unapređenju i jačanju odnosa s Hrvatskom te s Bosnom i Hercegovinom.

U saopćenju se dodaje da je Biden također toplo pozdravio sadašnju predanost Srbije punoj suradnji s Haškim sudom (ICTY).