Regija
68

Bh. reditelji s Rešidatom: Trenutno stanje u kulturi mora se hitno popraviti

FENA
Članovi Udruženja reditelja Bosne i Hercegovine Danis Tanović, Haris Pašović, Aida Begić, Jasmila Žbanić i Selma Spahić sastali su se danas s ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) Samerom Rešidatom i upoznali ga s problemima s kojima se susreću u filmskom i pozorišnom radu.

"Stanje u kulturi je jako loše i hitno se mora promijeniti dosadašnji način funkcioniranja. Neophodno je povećati budžet za filmsku produkciju jer većina ne zna da se svaka marka koja se uloži u film vrati 10 puta više", pojasnio je Tanović i dodao kako je jedini način da se ovo katastrofalno stanje promijeni zajednički rad Rešidata i umjetnika.

Prema riječima Žbanić, ne postoji kulturna strategija za period od 2015. do 2020. godine koja se mora pod hitno izraditi te se u njenu izradu uključiti eksperti iz ove oblasti.

Zaključeno je da mnogi bh. umjetnici kreiraju izvanredna djela u svim umjetničkim disciplinama, gostuju često u regionu i širom svijeta te da je BiH, kao mala zemlja, uspjela da zauzme važno mjesto na kulturnoj mapi svijeta.

"Istovremeno imamo mnogo problema kod kuće. Jedan od njih je konstantno smanjenje ionako malog budžeta za kulturu na svim razinama vlasti. Može se lako dokazati da kultura, s najmanjim investicijama, donosi najbolje rezultate. Uprkos tome, vlade i skupštine stalno dramatično smanjuju kulturne budžete", istakao je Pašović.

Ocijenio je da je upravljanje kulturnim institucijama u BiH često veoma zastarjelo i davno prevaziđeno.

Također je istaknuto kako bi trebalo omogućiti da ljude u upravljačkim strukturama kulturnih institucija predlažu udruženja, kao i da se njihovi upravni i nadzorni odbori ne plaćaju. Naglašena je i potreba za mijenjanjem Zakona o pozorišnoj djelatnosti.

Ovom prilikom Rešidat je najavio da je spreman da sarađuje te da većinu opravdanih prijedloga podržava.

"U meni ćete uvijek imati podršku jer sam svjestan da jedino zajedno možemo promijeniti trenutno stanje u kojem se, nažalost, kultura danas nalazi", poručio je Rešidat, saopćeno je iz Press službe KS.