Ulrike Lunaček
0

Bezvizni režim na Kosovu tek za nekoliko godina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pregovori Evropske unije o viznoj liberalizaciji za Kosovo počinju na sastanku koji će biti održan u Prištini krajem januara ili početkom februara, najavila je za frankfurtske "Vijesti" Ulrike Lunaček, austrijska zastupnica i izvjestiteljica za Kosovo u Evropskom parlamentu, ističući da bi Kosovo tek za nekoliko godina moglo dobiti bezvizni režim, javile su novinske agencije.

"Znam da su vlada Kosova i posebno ministar unutarnjih poslova već pripremili akcioni plan. Ono što kao izvjestiteljica sa drugim kolegama iz Evropskog parlamenta pokušavam da uradim je da dijalog o viznoj liberalizaciji počne odmah kao što je to rečeno u zaključcima Evropskog vijeća u decembru prošle godine", rekla je ona.

Na pitanje koje su glavne prepreke za ukidanje viza građanima koji žive na Kosovu, Lunaček je naglasila da je osnovna prepreka to što sve zemlje članice Unije nisu priznale Kosovo.

"S druge strane, Kosovo nije ispunilo više uvjeta koji se odnose na biometrijski pasoš, na registre građana", dodala je ona.

Lunaček procjenjuje da će trebati "bar nekoliko godina" da bi vize bile ukinute građanima Kosova.

"Možda tri, možda pet godina. Iako ne želim da do toga dođe - moram da kažem da vrlo lako može da se desi da na Zapadnom Balkanu jedino građani Kosova po završetku ljeta ove godine, neće moći slobodno da putuju", rekla je Lunaček za "Vijesti".