Regija
0

Bez napretka o imenu Makedonije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nova runda pregovora u sporu oko imena bivše jugoslovenske republike Makedonije okončana je u ponedjeljak u Beču bez vidljivijeg napretka.

Posrednik UN-a Matthew Nimetz izjavio je novinarima, po završetku dvosatnih razgovora, da će predstvnici dvije zemlje - Nikola Dmitrov iz Makedonije i Adamantios Vassilakis iz Grčke - izvijestiti svoje vlade o sastanku, odnosno iznijetim idejama. On je naglasio da nije dao nikakav novi prijedlog.

Nimetz je ranije predložio pet varijanti imena - Ustavna republika Makedonija, Demokratska republika Makedonija, Nezavisna republika Makedonija, Nova republika Makedonija i Republika gornja Makedonija.

On je kazao da je pozvao predstavnike Skoplja i Atine da dođu iduće sedmice u New York na novi sastanak, ukoliko postoji šansa za napredak.

"Nadam se da će vlade dvije zemlje uvidjeti potrebu rješenja problema, i rizike koje krije nepostojanje solucije", poručio je on dodajući da je zbog toga optimista.

Cilj ove runde pregovora bio je da se pokuša pronaći kompromisno rješenje o imenu Makedonije za predstojeći samit NATO-a u Bukureštu, početkom aprila, prenio je Tanjug.

Grčka je najavila veto na odluku NATO-a o upućivanju poziva Makedoniji za prijem u članstvo Alijanse zbog neriješenog problema imena bivše jugoslovenske republike.

Atina smatra da prije članstva Makedonije u NATO-u, mora biti riješen spor oko imena ove bivše jugoslovenske republike.