Regija
0

Bešlić: Kažu da nisam ništa učinio za hrvatsku kulturu, a bio sam pjevač godine

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bh. pjevač Halid Bešlić tražio je hrvatsko državljanstvo još prije tri godine, ali ga nije dobio. Hrvatsko Ministarstvo kulture zaključilo je da Bešlić nije doprinjeo hrvatskoj kulturi. Slučaj je ponovo aktuelan kada je glumac Emir Hadžihafizbegović dobio hrvatski pasoš, zajedno sa još 625 osoba.

Bešlić je davno odustao od ponovnog zahtjeva za državljanstvo, ali se i dalje ne slaže sa odlukom ministarstva. Za Jutarnji list je ispričao kako je to želio zbog popularnosti koju uživa u Hrvatskoj, a želio je i pokrenuti neki posao, što bi mu bilo puno lakše sa hrvatskim pasošem. Također, planirao je kupiti i neku nekretninu na moru, koju bi iznajmljivao.

Odluka Ministastva kulture ga je iznenadila, jer misli da bi mu svaki hrvatski predsjednik dao državljanstvo da ga je direktno zatražio, ali nije želio da koristi svoju popularnost, već je želio da to učini kao običan građanin, regularnim putem. Dodao je i da mu je važno samo da ga ljudi u Hrvatskoj vole, jer tamo više nastupa nego u BiH.

"Oni a priori proglašavaju da sve glumačko kultura, a ono što je glazbeno nije. Kažu da nisam napravio ništa za hrvatsku kulturu. A ja sam prije toga nagrađen priznanjem za pjevača zabavne muzike godine u Hrvatskoj. Bilo je to u Opatiji", rekao je Bešlić za Jutarnji list i dodao kako se nije žalio na odluku te da bi sve već zaboravio, da se priča nije ponovo pokrenula u medijima.

Bešlić stalno produžava dozvolu za rad u Hrvatskoj, a misli da na osnovu toga može dobiti i stalni boravak.