Regija
0

Beogradska štampa o hapšenjima osumnjičenih za ubistvo Pukanića

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Svi beogradski mediji u petak objavljuju informacije vezane uz rasvjetljavanje ubistva Ive Pukanića i Nike Franjića pa tako beogradski "Blic" objavljuje kako je bivši pripadnik vojne obavještajne službe Boban Ðurović (54) iz Bara trebao na dan hapšenja, po nalogu Sretena Jocića-Joce Amsterdama, prebaciti Roberta Matanića iz Zagreba u Srbiju i skloniti ga od istrage hrvatske policije koja ga sumnjiči za ovo dvostruko ubistvo.

"Prije polaska u Zagreb, Ðurović se u Beogradu sreo s Jocićem. S kakvom je porukom za Matanića Ðurović krenuo na put za sada nije poznato. Hrvatska policija nekoliko sati prije toga ušla je u trag telefonskom kontaktu između Matanića i Beograđanina Milenka Kuzmanovića, vozača koji je s Ðurovićem trebao krenuti u Zagreb i s lažnim dokumentima prebaciti ga u Srbiju", doznaje beogradski "Blic".

List piše, pozivajući se na izvore u vrhu srbijanskog MUP-a, kako su srpska i hrvatska policija od ubistva Pukanića, novinara i suvlasnika sedmičnika "Nacional", bile u stalnoj vezi i da su razmjenjivani podaci. U hapšenja se krenulo u trenutku kada je srpski MUP kolege u Hrvatskoj obavijestio da su Ðurović i Kuzmanović krenuli iz Srbije te su obojica uhapšena na teritoriju Hrvatske, blizu graničnog prelaza Bajakovo.

List navodi da je uhapšeni Ðurović, zvani Kardinal, već godinama najbliži saradnik Sretena Jocića, no iako se Jocićevo ime godinama povlačilo po medijima, Ðurović do sada u srpskoj javnosti nije bio spominjan.

"Ðurović je vrlo tajanstvena osoba. Bio je vojni pilot, ali i saradnik vojne obavještajne službe do sredine osamdesetih godina. Onda je jednostavno nestao. Iz Zadra je prebjegao u Italiju, u kojoj je godinama boravio, a neko je vrijeme živio i u Francuskoj. U inostranstvu je stekao enormno bogatstvo. Devedesetih godina počeo je sarađivati s Jocićem i postao njegov glavni saradnik", navodi izvor "Blica".

Odvjetnik Sretena Jocića, Zdenko Tomanović, za beogradsku radio i televiziju B92 rekao je kako će se njegov klijent odazvati pozivu da da izjavu u s vezi s ubistvom Ive Pukanića, ako takav poziv dobije.

"Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, nije do sada pozivan dati izjavu ni pred srpskim ni pred hrvatskim tužiteljem", rekao je Tomanović dodavši kako "njegov klijent nije umiješan u Pukanićevo ubistvo i da za to postoje dokazi". On smatra da istragu protiv Jocića vode mediji.